JAVNO OBRAĆANJE MILOŠA NIKOLIĆA DIREKTORA KANCELARIJE ZA INKLUZIJU ROMA, POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Romalen, kaj god te sen, lahčo tumaro đe, amaro đe, o ohtoto aprili.

Povodom Međunarodnog dana Roma, ranijih godina se dosta svetkovalo i obeležavao se ovaj dan na različite načine, u velikom broju opština i gradova širom Srbije. Ukazivali smo na prepreke sa kojima se naši sugrađani odnosno sugrađanke, svakodnevno susreću, ali i na pozitivne primere dobre prakse, koji su učestali zahvaljujući pravilnom političkom tretiranju romske zajednice od strane lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kao i svim sekretarijatima i celokupnoj pokrajinskoj vladi koju vodi gospodin Igor Mirović, na velikoj pomoći i sveobuhvatnoj saradnji, a naročito se zahvaljujem na akciji koja će biti sprovedena ovih dana u kojoj ćemo podeliti humanitarnu pomoć najugoženijim romskim porodicama na teritoriji Vojvodine, u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Od 2016. godine pokazali smo da zajedničkim snagama možemo da uradimo mnogo. Kancelarija za inkluziju Roma na čijem sam ja čelu je uspela zahvaljujući različitim merama da poveća broj stipendija za sudente i učenike srednjih škola. Povećali smo broj stalno zaposlenih Roma, a zahvaljujući tome smanjili smo broj mladih Roma koji napuštaju našu zemlju. Unapredili smo položaj romske zajednice u socijalno-ekonomskom pogledu, ali to nije dovoljno i moramo još mnogo da radimo. Zato ćemo odmah nakon prestanka vanrednog stanja, predložiti pakete afirmativnih mera za zapošljavanje romske zajednice, koje će pokrajinska vlada usvojiti.

Takođe se zahvaljujem i međunarodnim organizacijama koje u ovo veoma teško vreme za čitavu romsku zajednu, žele da pruže pomoć najugroženijim porodicama. Veliku zahvalnost u ime mojih sunarodnika upućujem GIZ-u, HELPU-u i REF-u.

Svakodnevno uvažavanje društveno-političke elite u našoj zemlji, koje je usmereno ka romskoj zajednici, ne bi imalo smisla ukoliko i mi sami ne uložimo trud da za početak uvažimo sami sebe, a onda i odgovorno zauzmemo mesto unutar šire društvene zajednice. Preokret u bolju i svetliju budućnost romske zajednice mora početi od nas samih.

Ovaj osmi april, Međunarodni dan Roma, treba da bude upamćen po sledećim rečenicama:

„Danas smo braća u borbi protiv najveće pandemije koja je zadesila ovaj region. Podele i odbacivanja trebaju da padnu u drugi plan, ako već ne mogu da se iskorene. Zato apelujem na sve Vas, da se međusobno podržavamo i uvažavamo, jer ćemo jedino tako opstati kao celina koja je ostajala kao takva kroz vekove“.

To je zapravo cilj obeležavanje Međunarodnog dana Roma, a naročito u ovom mometnu kada smo pred ovom pošasti zvanom korona-virus svi u opasnosti i gde smo apsolutno svi jednaki. Upućujem veliki aplauz svim zdravstvenim radnicima i ostalim licima koji su svakodnevno izloženi opasnosti dok su na svojim radnim mestim i apelujem na sve građane Republike Srbije da ostanu u svojim kućama!

 

Za Građanski list: Živana Živanović