ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ИЗДВОЈИЛА16 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ДИГИТАЛНУ ПРИПРЕМУ ЗА МАЛУ МАТУРУ И НА ЈЕЗИЦИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

У оквиру наставе на даљину која се спроводи на територији Републике Србије услед пандемије вируса COVID-19, а у циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, на сајту rtv.rs, у одељку „Дигиталне припреме за малу матуру“, ученици сваког радног дана могу да погледају избор од три до укупно две стотине задатака, у склопу емисије ”Ја бирам”. Видео прилози обухватају задатке из седам предмета градива за полагање мале матуре и емитују се почев од првог априла.

”На сајту РТВ Војводине од данас су доступни и титловани прилози на језицима националних мањина, који су намењени осмацима како би обновили градиво из кључних предмета, а снимани су у оквиру емисије ”Ја бирам”. Покрајинска влада за овај пројекат издвојила је 16 милиона динара. Веома је важно да и ученици који наставу прате на језицима националних мањина имају могућност да исту прате на свом матерњем језику и да не заостају у школском градиву,” изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш.

Предавачи су наставници основних и средњих школа, као и факултета, а сваки задатак је, уз објашњење предавача, праћен анимираном илустрацијом која ученицима помаже да се подсете чињеница и већ усвојених знања.

Радио-телевизија Војводине прошле недеље отпочела је емитовање школских часова за осмаке са платформе ”Моја школа”, Радио-телевизије Србије. Предавања су такође титлована на језицима националних мањина, а доступна су на следећим линковима:

https://youtu.be/oNWPVgSGH5g,

https://youtu.be/vVtUj4SX8TM, https://youtu.be/gmlqyKwACFM.

За активирање приказивања титлова, потребно је кликнути на ознаку CC у доњем десном углу Јутјуб плејера. За одабир жељеног језика кликните на иконицу зупчаника у доњем десном углу, па затим на опцију „Subtitles“, где ће се приказати доступни језици. Задаци се могу пратити на http://rtv.rs/matura и на горепоменутим Jутјуб линковима.