ЦАРИНИЦИ У ДУБИНСКОЈ КОНТРОЛИ СПРЕЧИЛИ КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ

Кризне околности се кријумчарима понекад чине нарочито привлачним, јер верују да ће тада моћи лакше да се баве злоупотребама, међутим цариници то добро знају, па се без обзира на ванредне околности контроле доследно спроводе.

Да кријумчари користе сваку могућност за злоупотребе и током ванредног стања показује и случај откривен 16. априла 2020. године током дубинске контроле, на магистралном путу Вршац – Панчево код Банатских Карловаца, када су цариници открили и спречили покушај кријумчарења 8 (осам) људи.

Познато је да царинска служба, поред сталног присуства на граничним прелазима, располаже и специјализованим тимовима цариника који контроле спроводе ван прелаза, тачније у унутрашњости територије. Тиме се повећава успешност откривања прекршаја, јер увек постоји могућност додатне контроле.

Овога пута, цариници су уочили сумњиви комби који је стајао поред пута чекајући да се службено возило удаљи. Искусни службеници су то приметили, па су се одлучили за детаљну контолу комбија “фиат дукато“ смедеревских регистарских ознака којим је управљао 47-годишњи српски држављанин.

На питање службеника има ли нешто да пријави и шта превози, возач није имао избора већ је признао да превози људе. Потом је отворио теретни део комбија, када се пред цариницима указало осам илеганих миграната. Мушкарци затечени у комбију нису поседовали никакву документацију, а према сопственим изјавама долазе из Сирије и Бангладеша.

Случај је одмах пријављен најближој полицијској станици у Алибунару којој су мигранти и предати у даљу надлежност.