ВУЧУРЕВИЋ: МЕРЕ РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАДЕ ЗА ПОМОЋ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да, када је у питању најава слабљења пандемије ковид-19, пољопривредна производња и прехрамбена индустрија, као важан део прерађивачке индустрије, посебно у АП Војводини, имају, како је рекао, најбољу стартну позицију.

„С обзиром на структуру роба и значајно повећану тражњу, повратак у нормалну ситуацију биће за њих релативно брз. Осим домаћег тржишта, које је у претходним недељама, из познатих разлога, апсорбовало веома високе количине разних артикала, задржана је добра позиција на традиционалним тржиштима, посебно у региону, где је наша роба увек бележила значајну тражњу“, рекао је Вучуревић.

Он је истакао да, осим берзанских производа као што су кукуруз, пшеница и соја, где је реализација слична као и претходних година, важно је да су прилагођавања економске политике Републичке владе, како је рекао, довела до могућности да се извезу значајне количине роба које су биле у старту на листи производа које се не могу извозити. Он је додао да се ту пре свега мисли на брашно и уље. „Према информацијама које имамо од различитих произвођача других прехрамбених производа, производња и извоз теку несметано и често се ради у пуном капацитету“, истакао је Вучуревић.

Према његовим речима, све ово довело је до тога да се у периоду октобрар 2019. године – март 2020. године извезе 1,6 милиона тона кукуруза, а у периоду јул 2019. године – март 2020. године 260.000 тона пшенице и 110.000 тона брашна.

„Када се говори о примарној пољопривредној производњи, радови на сетви који су актуелни у овом делу године, одвијају се мање-више несметано и може се очекивати да ће овај важан посао бити завршен у оквиру оптималних рокова“, рекао је Вучуревић.

Он истиче да су трговински ланци различитих категорија добро снабдевени свим робама и бележе знатно виши промет него у истом периоду прошле године, а као проблем истакао је пласман повртарских и раних воћарских култура због немогућности продаје преко пијаца. „Активност Републичле владе на организовању електронске продаје у одређеној мери је ублажило овај проблем, тако да би било добро да се што већи број произвођача укључи у ову платформу“, рекао је Бошко Вучуревић.

„Уверени смо да ће свеобухватне мере Републичке владе за помоћ привреди и грађанима у очувању радних места и економске активности, утицати да из ове тешке ситуације изађемо са што мањим негативним последицама“, рекао је Вучуревић.