DAN AKADEMIJE UMETNOSTI – ONLINE PROGRAM

Akademija umetnosti će danas, 22. aprila 2020. proslaviti 46 godina postojanja. Tom prilikom emitovaćemo u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada online koncert Simfonijskog orkestra i hora Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vojvođanskog mešovitog hora koji je održan prošle godine, 16. aprila u okviru NOMUS festivala, a 18. aprila 2020. u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Orkestrom je dirigovao maestro prof. Andrej Bursać, a solista na koncertu je bio renomirani pijanista i alumni Akademije umetnosti u Novom Sadu, Kemal Gekić. Na koncertu je izvedena beogradska premijera dela “Gernika, koncert za klavir i orkestar” američkog kompozitora Fredrika Kaufmana koji je bio naš gost. Koncert će biti emitovan u 19h časova na jutjub kanalu NOMUS festivala.

Departman likovnih umetnosti povodom obeležavanja 46. rođendana Akademije umetnosti pripremio je video sa izložbe „Quo Vadis Homo“ studenata Akademije umetnosti koji će biti  emitovan u sredu, 22. aprila 2020. na jutjub kanalu Akademije umetnosti sa početkom u 20:30 časova. Izložba „Quo Vadis Homo“ predstavlja radove studenata Akademije umetnosti Novi Sad koji odgovaraju na temu internacionalne međunarodne konferencije “Reshaping Work” i tematskom okviru “budućnost rada u digitalnom okruženju”. Radovi studenti predstavljaju umetničku interpretaciju izazova koji nas čekaju u budućnosti – problema rada, komunikacije, održivog razvoja, ekologije, odnosa čoveka i tehnologije. Radovi su u formi interaktivnih video igara, kratkih crtanih animacija, stripa, arhitektonskih projekata, instalacija, videa i slično.

Akademija umetnosti, Departman dramskih umetnosti će premijerno emitovati povodom 46. rođendana u sredu, 22. aprila 2020. sa početkom u 21h na jutjub kanalu Akademije umetnosti diplomsku predstavu „NA DNU“ studenata glume na srpskom jeziku u klasi prof. Borisa Isakovića, Miljana Vojnovića, sam. str. saradnika i Filipa Đurića, saradnika.

“Čovek to je istina! Šta je to čovek?… To nisi ti, nisam ja, nisu oni… ne! To si ti, ja, oni, starac, Napoleon, Muhamed… svi zajedno! (U vazduhu prstom ocrtava čovekovu figuru.) Razumeš? To je ogromno! U tome je svaki početak i kraj… Sve je u čoveku, sve za čoveka. Postoji samo čovek, sve ostalo je delo njegovih ruku i njegovog mozga! Čovek! To je veličanstveno! To zvuči… ponosno! Čovek! Treba poštovati čoveka!”, monolog Satina iz dela „Na dnu”, Maksima Gorkog.