ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

„Једна од централних тачака програма Српске радикалне странке на покрајинском нивоу је област социјалне заштите, коју је напредњачки режим апсолутно занемарио и бацио на маргину. Уместо да, у последње четири године, увећа средства из буџета, усвоји нове мере и крене у санацију запуштених установа социјалне заштите широм Војводине, Мировићева влада је драстично смањила буџет, укинула поједине мере и оставила бројне породице без преко потребне помоћи. Резултати у овој области су равни нули. Српска радикална странка сматра да је потребно направити радикалан заокрет у социјалној политици, удвостручити буџет, вратити старе и увести нове мере и кренути храбро у санацију постојећих и изградњу нових установа социјалне заштите на простору АП Војводине.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, први на листи кандидата Српске радикалне странке за предстојеће покрајинске изборе.

Јакшић је рекао, да је скандалозно то што у овој години, Секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова има најмањи буџет у својој историји.

„Игор Мировић је средином 2018. укинуо двогодишњу накнаду за породице у којима се роди треће дете, под немуштим изговором финансирања са републичког нивоа. Тада је обећао исти ниво финансирања, ако не и већи, за пронаталитетну популациону политику. Међутим, финансирање популационе политике из покрајинског буџета је у 2020. години, умањено за преко 600 милиона динара, у односу на 2018. Последњим ребалансом буџета драстично је умањен тзв. матерински додатак, умањена су средства за стамбено збрињавање вишечланих породица и за област борачко – инвалидске заштите, умањена су и средства за вантелесну оплодњу. Оваква политика неће поправити тужну демографску слику у Војводини. Српски радикали ће вратити финансирање накнаде за треће, али и свако наредно дете из покрајинског буџета. Удвостручићемо средства за куповину сеоских кућа младим брачним паровима, борачко – инвалидској заштити и Фонду за избегла, прогнана и расељена лица у АПВ.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу, да ће у средишту њихове пажње бити ратни ветерани, војни инвалиди, породице палих бораца и борачка удружења, који су, нажалост последња тачка на маргини интересовања режима.

„Неко, ко је крварио за своју земљу и породице оних који су своје животе положили на олтар отаџбине заслужују апсолутни респект и највећу бригу и пажњу. Уместо преваре зване равноправност полова, финансираћемо из буџета програме за радно оспособљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом и стварати услове за њихов лакши живот. Српска радикална странка ће водити одговорну социјалну и демографску политику, у складу са стварним потребама на простору АП Војводине.“- закључио је Ђурађ Јакшић.