5 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА И 6 МИЛИОНА ЗА УСТАНОВЕ СТУДЕНТСКОГ СТАНДАРДА У АП ВОЈВОДИНИ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа из АП Војводине које су добиле средства у висини од 5 милион динара за 14 научно-истраживачких и развојноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница и решења у вредности од 6 милиона динара намењених студентским центрима „Нови Сад“ и „Суботица“, а која су одобрена по Конкурсу за суфинансирање текућих поправки и одржавање зграда, објеката и опреме у установама студентског стандарда чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина за 2020. годину.
На почетку свог обраћања секретар Милошевић је рекао да му је посебна част да поздрави директоре Студентског центра „Нови Сад“ Зорана Мартиновића и Студентског центра „Суботица“, Ранка Чуљковића, који су заједно припремили више од 16.000 оброка током ванредног стања за исхрану пацијената у привременим КОВИД болницама.
„То показује какав смо ми систем. Дакле, оно што се зацрта у Влади, Граду Новом Саду, Студентском центру, Универзитету у Новом Саду, Покрајинском секретаријату, то је једна јединствена политика – брига о човеку“, нагласио је секретар Милошевић.
Обраћајући се присутнима секретар Милошевић је истакао да издвојена средства за пројекте намењене националним мањинама-националним заједницама нису велика, али да је веома важана порука која се шаље.
„ Какав год да је буџет, колико год некада рестриктиван и штедљив, Покрајинска влада не одустаје од пројеката који су плод наше традиције, манира, разумевања и различитих нијанси војвођанског друштва. Припадници националних мањина то заслужују, јер је то наш идентитет и нешто што смо уткали и у систем високог образовања“, казао је секретар Милошевић и додао да су на конкурсу имали подједнаку могућност да учествују и факултети и високе школе струковних студија.
„Изузетно ме радује што смо неким високим школама струковних студија, које негују наставу на језицима националних мањина, као на пример на ромском језику, дали шансу да конкуришу и представљају равноправног партнера са осталим високошколским установама, рекао је секретар Милошевић и додао да је посебно поносан на чињеницу да је за четири године, колико постоји овај конкурс, Секретаријат финансирао 50 пројеката у делу афирмације и неговања националног идентитета националних мањина-националних заједница.
Ове године 14 пројеката ће реализовати осам високообразовних институција у АП Војводини, и то: Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици, Висока школа струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици, Филозофски факултет – Одсеци за русинистику, словакистику и румунистику, Висока школа струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ Вршац, Факултет пословне економије, Универзитет Едуконс, Педагошки факултет у Сомбору и Пољопривредни факултет.
Највише пројеката припало је мађарској националној мањини – националној заједници, која је ове године добила 5 пројеката, по два пројекта су добиле русинска и ромска национална мањина, а по један пројекат је припао немачкој, буњевачкој, словачкој, хрватској и румунској националној мањини – националној заједници.
Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност определила 6 милиона динара за установе студентског стандарда чији је оснивач АП Војводина. Студентском центру „Нови Сад” додељено је 4 милиона динара за за суфинансирање извођења молерских радова у студентском ресторану 2 и 3, док је 2 милиона динара издвојено за суфинансирање молерско-фарбарских и паркетарских радова у објектима Студентског центра “Суботица“ у Суботици.