KANCELARIJA ZA INKLUZIJU ROMA USKORO PREDSTAVLJA NOVE MODELE JAVNOG ZAGOVARANJA O VAŽNOSTI OBRAZOVANJA ROMA

Da je obrazovanje romske zajednice jedan od najvažnijih segmenata Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, poznato je svima koji su imali prilike da učestvuju u sprovođenju bilo kojih aktivnosti koje su povezane sa romskom zajednicom.

Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma, u današnjem intervjuu za list “Dekada inkluzije Roma u AP Vojvodini” rekao da je svaka akcija koja ima za cilj da podigne kolektivnu svest o obrazovanju dobra i da se trend javnog zagovaranja mora nastaviti. On je objasnio da je model stipendiranja učenika i studenata u Srbiji dobar, ali da bi Ministarstvo posvete i Pokrajinska vlada, trebali da povećaju broj stipendija za pripadnike romske nacionalnosti, u narednoj školskoj godini.

– U narednom periodu insistiraćemo na programima dokvalifikacije, prekvalifikacije i izvođenju stručnih praksi za svršene srednjoškolce i studente. Kancelarija za inkluziju Roma priprema set novih modela za podizanje nivoa obrazovanja kod romske zajednice, koji će uskoro biti javno promovisani, nešto pre početka nove školske godine – rekao je Nikolić.

On je iskoristio priliku da poželi učenicima koji završavaju osmi razred osnovne i četvrti razred srednje škole, puno uspeha na prijemnom ispitu, istakavši da je položaj romske zajednice u našoj zemlji unapređen i da zahvaljujući državnim i lokalnim organima, danas u Srbiji ima neuporedivo veći broj visokobrazovanih pripadnika romske zajednice koji će, na osnovu stečenog zvanja, mnogo lakše doći do zaposlenja, a u čemu će im Kancelarija za inkluziju Roma pomoći.