ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ 360 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОГРАМЕ ПОДРШКЕ ИЗБЕГЛИЧКОЈ ПОПУЛАЦИЈИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић посетио је данас, заједно са градоначелником Суботице Богданом Лабаном, породицу Совиљ, која је деведесетих година избегла из Босне и Херцеговине, а свој нови дом је након више од две деценије изградила у Суботици.

На конкурсу Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, четворочлана породица Совиљ добила је помоћ у виду грађевинског материјала за завршетак куће, коју су из сопствених средстава изградили до крова.

„Ове године је 45 избегличких породица добило бесповратна средства у укупном износу од 13 милиона динара за набавку грађевинског материјала“, казао је потпредседник Милићевић и навео да је за четири године из покрајинсколог буџета за ову намену издвојено укупно 61 милион динара.

Он је нагласио да је Покрајинска влада у последње четири године издвојила око 360 милиона динара за програме подршке избегличкој полулацији које реализује Фонд за пружање помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима.

„Најзначајнија подршка је кроз програм за стамбено збрињавање, односно за откуп сеоских кућа са окућницом и за набавку грађевинског материјала“, навео је Милићевић.

Подршка је пружана и у виду економског оснаживања породица, посебно жена, затим куповине механизације и друге опреме за пољопривредну производњу. Годинама се издвајају средства и за најбоље средњошколце из избегличких породица у Војводини, а од 2018. године помоћ добијају и најуспешнији студенти.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан казао је да је Суботица тек у овом мандату активно почела да помаже избегличку популацију. Са партнерима из Европске уније обезбеђено је преко 50 кућа са окућницом, а за 37 породица грађевински материјал. „Пре неколико дана почела је изградња станова за избеглице и социјално угрожена лица, а вредност те инвестиције је 1,5 милиона евра“, рекао је Лабан.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ђутило истакао је чињеницу да је Фонд после 2016. године, уз подршку Покрајинске владе, донео одлуке да помоћ која се додељује избегличкој популацији буде бесповратна, а да се за 425 породица које нису могле да измирују дуг из периода од 2007. од 2017. године, дуговање отпише.