ПРОШИРЕНИ КАПАЦИТЕТИ МКЦ “ПЕТЕФИ ШАНДОР“

Мађарски културни центар “Петефи Шандор“, захваљујући подршци Града Новог Сада, добио је нови објекат у дворишту поред постојећег у Улици Јожефа Атиле. Приземље је намењено пре свега старијим члановима центра који учествују у раду хора, ликовних секција, сениор плеса и секција посвећеним рукотворинама, а на спрату ће бити реализовани програми за млађе. Поводом отварања нових просторија МКЦ је посетио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– Ово је само прва фаза реконструкције МКЦ на Телепу, јер нас чека сређивање великог објекта. Тренуто се припрема пројекат како би наредне године почела реализација те инвестиције, а размишљамо да им обезбедимо и летњу сцену. Мађарски културни центар постаје део мреже културних станица Новог Сада, и са својим активностима биће део програма Европске престонице културе. Комплетно смо реновирали и Новосадско позориште, јер живимо једни са другима, а не једни поред других, и иако причамо различитим језицима одлично се разумемо. Сви треба да чувају свој национални идентитет, то је добар обичај ових крајева, и тако морамо учити будуће генерације. Преко четири милиона динара годишње Град издваја за Мађарски културни центар, јер водимо одговорну политику и имамо јак буџет. Ипак, не купује се поштовање новцем, већ се гради добрим, партнерским односима – истакао је градоначелник Вучевић.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек захвалила се Граду на подршци, оценивши да се по конкретним делима види да је Граду важна мађарска заједница, односно да негује вредности мултикултурализма.

Директорица МКЦ “Петефи Шандор“ Мелинда Ладишић изјавила је да Град признаје њихов рад и изразила задовољство што ће бити део програма ЕПК.

– Трудићемо се да максимално будемо квалитетни као и до сада, те да што више Мађара укључимо у активности- рекла је Мелинда Ладишић .