ДРВО КАТАЛПА КРАСИ НОВИ САД

Mеђу ресцветалим липама у Новом Саду, у одређеним деловима града (нпр. Улица Париске комуне и Улица Бачка) шепуре се веома атрактивни мирисни цветови дрвета каталпа. Неке пролазнице ово дрво назваше рогачем на који због махунастих плодова.

Налазимо у огласу једног продавца да је „веома декоративно листопадно дрво које нарасте у висину до 20 м, кривудавог дебла и округласте крошње. Листови су егзотични, велики 10–20 цм, срцоликог облика, зелене до зеленожуте боје, која у јесен прелази у златно-жуту. Листови делују одбојно на инсекте, посебно комарце. Плодови су дугачки облика махуне, изгледају попут танких цигара, сазревају у јесен и остају на стаблу целе зиме. Воли сунчане положаје. Цвета у јулу и августу мирисним цветовима беле боје у гроздовима. Брзорастуће стабло које може доживети и висе од 100 година старости. Сади се појединачно, у групама, а врло често и у дрворедима те на косинама ради стабилизације земљишта. Корење јој није површинско ни јако, па је у последње време чест гост у окућницама испред тераса. У прилог избору овог стабла иду и велики листови што олакшава јесење скупљање лишћа. Орезивање одлично подноси па се превелика крошња може одржавати компактном или куполастом.”

Додали бисмо слободно запажање да крошња подсећа на липу, лист личи на пауловнију, цвасти на кестен а сам појединачни цветић је атрактиван попут цвета орхидеје. Видимо да га називају и дрветом за пчеле јер је медоносно и да има више подврста каталпе. Зато, драги суграђани, прошетајте, уживајте и направите коју фотку овог егзотичног нежног цвета.

 

 

Текст и фото: В. Раонић;