ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ У НОВОМ САДУ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви који се обележава 14. јуна, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је пријему за вишеструке добровољне даваоце крви који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко срце“. 

– Захваљујући великом броју хуманих грађана Град Нови Сад има добро развијено и организовано добровљно давалаштво крви чиме је позициониран на место најхуманије средине. Веома ми је драго што на данашњи дан могу да вам се захвалим што несебично помажете онима којима је помоћ најпотребнија. Град Нови Сад препознаје значај свих појединаца, организација и институција који су уједињени на овом важном задатку и наставиће да их подржава у сваком погледу – рекао је Александар Петровић. 

„Дај крв и учини свет здравијим местом“ је овогодишњи мото Светског дана добровољних давалаца крви. У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада овај датум обележава као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, као и фокусом на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу. 

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић захвалио се Граду на снажној подршци. 

– Град Нови Сад у сваком тренутку има довољне количине крви које чекају пацијенте,  а ситуација са Корона вирусом је показала да пацијенти не могу бити збринути без довољне количине крви. С поносом можемо рећи да је прикупљено преко 12 000 јединица крви, а посебно нас радује што имамо 1200 првих давања. На овој свечаности желимо да захвалимо херојима садашњице и најхуманијима међу њима. Такође желимо да пошаљемо поруку да свако може да допринесе у овој области давањем крви и волонтирањем у Црвеном крсту – нагласио је Драган Лазић. 

Директорка Завода за трансфузију крви Војводине др Сања Богдановић захвалила је свим даваоцима крви на њиховој хуманости и несебичности и упутила им честитке поводом овог међународног празника. 

За остварених 100 давања плакету је добило четири давалаца крви, за 75 давања 11 давалаца, а за 50 давања 36 давалаца. Плакету „Широко срце“ за 2019. годину добило је девет колектива. Присутнима на пријему обратио се и председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача. 

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.