ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ЗАПОЧЕЛА АУТОМАТИЗАЦИЈУ СИСТЕМА ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ

Данас је у Покрајинској влади потписан уговор о набавци опреме за аутоматизоване противградне станице са пратећим радовима и услугама за Радарски центар Фрушка гора, којим ће се даљински аутоматизовати 118 постојећих локација за лансирне станице,укупне вредности 583,5 милиона динара.

„Ово је почетак процеса аутоматизације система противградне заштите за целу Војводину. Овај важан посао почињемо на територији Срема, а припремамо пројектну документацију и за друга два радарска центра и тај посао реализоваћемо наредне године“, изјавио је председник Мировић.

На тај начин, како је рекао, биће повећана ефикасност система противградне заштите имајући у виду тешку годину изазвану променљивим временским приликама.

„Аутоматизација приотивградне заштите веома је значајна пре свега за пољопривреду и пољопривреднике, којима ће омогућити боље резултате и већу ефикасност у борби против градоносних облака“, навео је председник Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић изјавио је да је ово важан, вишедеценијски пројекат којим ће се допринети унапређењу рада целокупне противградне заштите.

„Предност овог система је што ће се деловати у реалном времену, што до сада није био случај, као и поузданост, прецизност и безбедност у раду“, рекао је секретар Радојевић и нагласио да је од 2017. године издвојено више од 87 милиона динара за набавку 2.700 противградних ракета.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић рекао је да је данашњим потписивањем уговора направљен искорак у модернизацији читавог система одбране од града у Републици Србији, јер су ракете једино средство у борби против града.