ТЕАТАР МИШОЛОВКА ОДУШЕВИО ПУБЛИКУ НА ОТВОРЕНОМ

Театар младих „Мишоловка” из Новог Сада одушевио је бројну публику у понедељак, 15. јуна 2020. извођењем представе „Путујуће позориште Шопаловић” Љубомира Симовића. Премијера овог комада била је пре више од годину дана, а специфично је да је трупа након епидемије нашла начин да комад изведе на отвореном.  

Представа је почела на Рибљој пијаци у Новом Саду што одговара почетку приче. Наиме, путујућа позоришна трупа стиже у окупирано Ужице и извођењем једне сцене на тамошњој пијаци, најављује свој комад публици што доводи до различитих реакција и хапшења глумаца. „Саслушање” путујуће трупе се премешта у двориште Архива Војводине (бивши затвор), а у самом дворишту су постојале две сцене. Атмосфера дворишта Архива била је баш одговарајућа да се изнесе овај комад, упркос претњи кише.

За похвалу је одлична увежбаност употребе великог простора као и гласовне могућности младих глумаца где се без микрофона, упркос околном саобраћају, цела представа одлично чује.

Иначе, и судбина Театра младих „Мишоловка” слична је судбини путујућих Шопаловића јер немају других средства осим чланарине које плаћају родитељи глумаца. Такође немају свој кров над главом и реквизите већ се сналазе захваљујући разумевању институција попут Архива Војводине, Високе школе струковних струдија за васпитаче и појединаца уметника. Театар постоји пет година, броји 76 активних чланова у три узрасне категорије од 10 до 26 година. Основни циљ им је подстицање креативности младих људи, развој личности и властитих вештина кроз игру, учење и забаву. Већ су били запажени у више изведених представа, зато апелујемо да институције да им се пронађе простор.

За режију, избор музике и костиме заслужни су оснивачи „Мишоловке” Ибро Сакић, самостални стручњак у култури и Јелена Здравковић, драмска и позоришна педагошкиња.

Млади али веома талентовани глумци који су играли овај комад су средњошколци и студенти: Василије Зечевић, Јован Кокотовић, Марко Глишић, Павле Хрнчић, Данијела Трифковић, Емилија Васовић, Теодора Вукша, Софија Скенџић, Петра Протић, Милана Ћато, Инес Котхаи, Едвард Јан Јандрић, Матеја Карделис, Снежана Виријевић, Хелена Будимир и Михаило Вучевић.

 

Текст и фото: В. Раонић;