ВУК РАДОЈЕВИЋ ПОСЕТИО ЈУЖНОБАНАТСКА НАСЕЉА ЦРЕПАЈУ И ОМОЉИЦУ

Обилазећи општину Ковачица, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић данас је у Црепаји посетио пољопривредно газдинство Милана Ерског, који се бави пчеларском производњом.

Секретаријат је још од 2017. године у континуитети подржао ову производњу и у два наврата одобрио субвенције газдинству Ерског. Укупна инвестиција која се односила за набавку кошница и опреме износила је 1,32 милиона динара, од чега је учешће Секретаријата  било готово 50 одсто.

Секретар Радојевић је рекао да је ово прави модел породичног бизниса производње меда и двадесетак производа на бази меда, и пример за младе људе како могу да организују свој агробизнис и остваре егзистенцију за своју породицу.

„Ова Покрајинска влада је за подршку пчеларству издвојила додатна средства. За четири године смо заједно са пчеларима уложили близу 200 милиона динара за развој пчеларства“, казао је Радојевић.

Он је нагласио одличну сарадњу са Општином Ковачица, која има добру службу за пољопривреду, и додао да су за четири године са пољопривредницима реализоване заједничке инвестиције од близу 150 милиона динара, највише у системе и опрему за наводњавање.

Сумирајући сарадњу у овом мандату, рекао је да су Секретаријат и Општина Ковачица заједнички инвестирали близу 300 милиона динара у различите инфраструктурне пројекте, највише у водоводну мрежу у Уздину, Kовачици, Дебељачи. У априлу ове године Секретаријат је обезбедио 32 милиона динара за санацију водоводне мреже и у Црепаји.

Милан Ерски је рекао да се његова породица генерацијама бави пољопривредом, односно ратарством, а да су пре три године почели да се баве и пчеларством. Сада поседује више од 1.100 кошница и нада се да ће сарадња са Покрајином бити  настављена. 

Председник Општине Ковачица Милан Гарашевић да се заједничка реализација пројеката наа територији ове општине наставља и ове године, јер су у априлу потписани нови уговори: 20 милиона динара за реконструкцију водоводне мреже и 12 милиона динара за уређење атарских путева.

Др Вук Радојевић је затим, заједно са градоначелником Панчева Сашом Павловим,  обишао завршне радове на уређењу атарског пута на улазу у насеље Омољица код Панчева. Поред овог, туцаником ће бити уређен и атарски пут у Банатском Брестовцу. Укупна дужина је око девет километара, а вредност радова преко 33 милиона динара.

Радојевић је нагласио да је сарадња са Градом Панчевом у протекле четири године била изузетно добра и да је почивала на заједничкој реализацији пројеката који су били важни за житеље.

„Заједно смо инвестирали више од 550 милиона динара у различите пројекте комуналне инфраструктуре на територији Града Панчева. У атарске путеве уложено је око 100 милиона динара у готово свим катастарским општинама и око 160 милиона у водоводне и канализационе мреже“, изјавио је Радојевић.

Он је додао да је Панчево и ове године конкурисало са квалитетним пројектима, којима посебну вредност даје чињеница да се њима решавају приоритетни проблеми који су делегирани са терена.

Пројекти се односе на водоводну мрежу у насељу Скробара, фекалну канализацију у Шарпланинској улици у Панчеву, уклањање дивљих депонија са државног пољопривредног земљишта и уређење каналске мреже.

Према речима градоначелника Панчева Саше Павлова, сарадња са покрајинским нивоом никада није била продуктивнија о чему говоре 552 милиона динара које је Покрајински секретаријат за пољопривреду инвестирао у пројекте којима се унапређују услови за бављење пољопривредом, што је, како је нагласио, стратешки важно за побољшање квалитета живота људи у руралним срединама на територију града Панчева.