РАДОЈЕВИЋ ОБИШАО ЗНАЧАЈНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ОПШТИНИ СРБОБРАН

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић данас је посетио место Надаљ у општини Србобран.

Још током 2018. и 2019. године Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство потписао је са Општином Србобран четири уговора везана за реконструкцију водоводне мреже вредна око 100 милиона динара, а само ове године потписана су два уговора од којих се један односи на уређење каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, а други на изградњу повезног цевовода између изворишта и будуће фабрике воде у Турији. 

Сумирајући резултате постигнуте у мандату, секретар Радојевић је казао да су уговори са Општином Србобран вредни око 300 милиона динара, а да је највећи део издвојен за водоводну мрежу, близу 180 милиона. 

„Ово је уговор који смо потписали у децембру прошле године заједно са Општином Србобран, укупне вредности око 30 милиона динара и на овај начин ћемо у потпуности заменити водоводну мрежу у Надаљу. Такође, ово је најбољи показатељ како у контексту руралног развоја можемо да радимо на побољшању квалитета живота у сеоским насељима“, рекао је Радојевић.

Председник Општине Србобран Радивој Парошки истакао је проблем који су становници Надаља имали са пијаћом водом, те је пре свега неколико година било забрањено коришћење пијаће воде због повишеног нивоа арсена. Осим замене старих азбестних цеви, изграђени су и шахтови, вентили и арматуре. Осим пројеката водоснабдевања, Парошки истиче изузетну сарадњу са Секретаријатом и на уређењу атарских путева, за које су као општина добили знатна средства у виду суфинансирања. Уз то, додао је и да се сада, заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, изводе радови на каналској мрежи ради култивације реке Криваје.

Након обиласка Надаља, др Вук Радојевић посетио је регистровано пољопривредно газдинство Terra Litera, односно Карин салаш, где га је дочекао домаћин Радивој Нићин, који је са својом породицом подигао пољопривредно газдинство. Обилазећи имање секретар Радојевић истакао је да су у претходне четири године знатно повећана издвајања за наводњавање на територији АП Војводине, и да им је укупна вредност била око 3,6 милијарди динара. На тај начин омогућено је наводњавање нових 21.000 хектара. Тим поводом, он је додао да је газдинство породице Нићин прави пример како на малом пољопривредном земљишту може да се организује производња која ће бити рационална и економски оправдана, а када се томе дода салашарски туризам, и потпуна.

„У мандату ове Покрајинске владе потписали смо четири уговора вредна близу осам милиона динара, од тога је субвенција Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство била близу пет милиона динара, набављени су нови системи и опрема за наводњавање кап по кап, тифони и соларни панели као извор енергије. Ти панели су нешто на чему Секретаријат инсистира и што смо финансирали како прошле, тако и ове године, тако да ми је драго што смо у прилици да видимо како они функционишу у пракси“, рекао је Радојевић.

На овом имању, осим основне функције, соларни панели ће служити и за наводњавање.

„Са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство отпочели смо дивну сарадњу у протеклих пар година, а оно најважније у свему томе јесте континуитет који ми као корисници средстава, а пре свега квалитетних идеја и програма које Секретаријат пружа, можемо да имамо у развоју. Кроз тај континуитет ми гостима можемо да прикажемо спој модерног и традиционалног, као и то да можемо произвести неке производе користећи системе за наводњавање, те да ћемо на тај начин поштовати природу и користити обновљиве изворе енергије како је секретар Радојевић поменуо“, казао је Нићин.

Он је додао и то да је у току подизање винограда као и градња винарије и да на тај начин стварају газдинство које може да егзистира на 20-30 хектара површине, при чему истиче да свако такво газдинство мора бити комбиновано и маркетиншки добро испраћено и да без квалитетне подршке Секретаријата и субвенција није могуће остварити ништа од тога.