ОБЕЛЕЖЕНА 60. ГОДИШЊИЦА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на Свечаној академији поводом 60. годишњице и Дана Универзитета у Новом Саду, истакавши да је реч о најзначајнијој образовној и научној установи у Војводини, која већ шест деценија окупља снажну научну, образовну и истраживачку заједницу.

„Универзитет у Новом Саду, који је покретач и носилац развоја у свим областима друштвеног живота, не само у нашој покрајини него и шире, почива на важним принципима као што су академска честитост, одговорност и постојаност критеријума. Зато након 60 година од оснивања, Новосадски универзитет заузима у нашем друштву и међународним оквирима место какво и заслужује“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, Покрајинска влада је у протекле четири године конкретним пројектима и издвајањем знатних средстава подржала развој Универзитета.

„У оквиру те подршке свакако један од најзначајнијих пројеката јесте изградња Научно-технолошког парка, за чију ћемо другу, завршну фазу радова, наредних дана потписати уговор, а током лета очекујемо и почетак радова на изградњи Института „Биосенс“, навео је председник Мировић и додао да је припремљен и пројекат за изградњу Студентског културног центра.

Он је истакао да је Покрајинска влада знатним средствима подржала и бројне истраживаче нашег универзитета који су, како је оценио, оправдали поверење, јер су својим значајем на међународној сцени и конкретним доприносом свим друштвеним областима у нашој земљи показали снагу и квалитет Новосадског универзитета.

„Подршка Универзитету и научноистраживачкој делатности наше је трајно опредељење и наша трајна обавеза, и због тога ћемо бити партнери и у времену које долази“, казао је председник Покрајинске владе.

Ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић уручио је данас председнику Мировићу захвалницу за изузетан допринос и дугогодишњу континуирану подршку Покрајинске владе развоју Универзитета и његових чланица у области високог образовања, научноистраживачког рада и сарадње са привредом.

„За ових 60 година Универзитет је постао респектабилна инстититуција, у чијем саставу су 14 факултета и три научна института. Поред свега, ипак, највећа вредност Новосадског универзитета јесу људи, више од 5.000 запослених и преко 50.000 студената“, изјавио је Јакшић.

Свечаној академији присуствовали су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић, покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Бојан Тубић.