ИГОР МИРОВИЋ „ПОВРАТАК У ЛОГОС“

Синоћ је у издавачкој кући Прометеј у Новом Саду, представљена трећа књига песама,  „Повратак у Логос“, песника Игора Мировића.

Прва његова збирка песама, настала на трагу младалачких размишљања, носи назив „Небо над Византијом“ и објављена је 1994. године у издању Књижевне заједнице Новог Сада. Десет година касније „Прометеј“ је објавио Мировићеву другу књигу „Кремен пламен“.

„Пре свега покушавам да и насловом и стиховима у целини означим пут којим желим да корачам у будућности. „Повратком у Логос“ заправо желим да се вратим изворнијем разумевању ствари, прилика, догађаја и још изворнијем посматрању људи и живота. Књига „Повратак у Логос“ подељена је у циклусе и последњи, који носи назив Светионици, заправо указује на то да на том путу у Логос постоје ватре и јарка светла која су нужна да би тај пут имао смисла. Ја сам их у збирци означио кроз поетске исказе и доживљаје најзначајнијих Срба у Војводини у 19. веку и на почетку 20. Века“ .

Тако су ту и песме „Предвиђања Ђурђа Црнојевића“, „Доситеј из Чакова“, „Последњи Змајев поглед…“, „Сведочанство о Јакову Томићу“, „Кнез Војводине“ (Светозар Милетић) и друге.

Тим последњим песмама у збирци на неки начин затварамо круг јер смо се одвојили од оног изворног, идентитетског али и природног. И током 20. века ушли у много тога отуђеног, неприродног, вештачког и много тога што нас раздваја и што међу нама прави велике ломове. „Повратак у Логос“ може бити и моја аутобиографија, али и аутобиографска назнака за сваког читаоца, поручио је песник Игор Мировић.

На промоцији су говорили: Ненад Шапоња, Милутин Павлов, Зоран Колунџија и Селимир Радуловић.

Стихове из књиге читао је  глумац Југослав Крајнов.