ПОЉЕ ЛАВАНДЕ У БУКОВЦУ – ХИТ МЕСТО ЗА ФОТОГРАФИСАЊЕ

Поље лаванде у селу Буковац крај Новог Сада добило је незванични назив српска Прованса. Иако је половина поља већ покошена, на десетине аутомобила са свих страна, понајвише из Београда, паркирају се у близини поља. Неки одвале браник а неки изгубе таблицу (NS487DZ се налази на стаблу дрвета подно поља). Али, овде не попушта права сајамска атмосфера – управо онако како нам је и наговестила мештанка Буковца када смо упитали за помоћ. А смерница је да се на изласку из Буковца скрене десно код гробља и капеле, после чега све постане јасно осим паркирања.

Још пре него што се угледа плаветно цветно море које се спушта са погледом и на Буковац и на Нови Сад, нашироко се осети лавандин мирис. Износи се мноштво опреме и свако тражи свој кутак у пољу. Лаванда расте у жбуновима чији доњи део је дрвенаст, па се могу повредити ноге и поцепати хаљине. На цветовима и преко ноћи остају пчеле и бумбари, а виђени су и колибрићи.

На све стране се чуо руски и енглески језик. И док је једна млада била из Ветерника, фотографи из Новог Сада – дотле је младожења Американац. Ту су и породице, другарице, парови, сви дотерани. Разлози за фоткање су различити. Питамо млади пар из Београда како су сазнали, каже, видели на интернету.

Срећа па се млади предузетник, власник мирисног засада, не љути због тога што у његовом пољу влада велика гужва. Верујемо да било где у свету не би била толика толеранција према приватном поседу. Зато захваљујемо у име свих који су се усрећили лепим фото тренуцима и успоменама на овом бајковитом месту.

 

Текст и фотографије: В. Раонић;