ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ДО СМАЊЕЊА ПОСЛЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обратио се јавности након састанка Градског штаба за ванредне ситуације, а поводом актуелне епидемиолошке ситуације.

– Донели смо мере које би требалo да поправе епидемиолошку слику у Новом Саду. Подаци које смо добили из релевантних институција и установа говоре да је ситуација у вези са вирусом ковид нестабилна, али да није таква да захтева доношење ригорозних мера или проглашење ванредне ситуације у граду. Она се контролише пре свега од стране епидемиолога и здравственог система, али захтева укључивање целокупне јавности и свих ресурса Града Новог Сада. Важно је да је заједно обуздавамо, како не би дошло до експоненцијалног раста заражених какав смо видели у другим градовима у Србији. На јучерашњи дан имали смо 39 новозаражених и то је дневни просек у којем се као град крећемо. Од укупног броја, чак 91,4% заражених нема симптоме или има блаже облике обољења, док 8,6% оболелих има теже облике инфекције и захтева посебну здравствену негу. Обољева махом млађа популација, у доби од 30 до 50 година, с тенденцијом да све више имамо младих заражених, већином мушкараца. Очигледно да нам се ширење инфекције дешава на окупљањима у затвореном простору, као на прославама и у ноћном животу. Ситуација је изазовна, али савладива, а уз донете мере и солидарност свих грађана сматрам да можемо да контролишемо ситуацију. Неприкосновени циљ нам је очување здравља и живота људи, али истовремено морамо да водимо рачуна и о економији града. Не  желимо да град стане, да све затворимо и да дође до губитка радних места, јер ће нас последице тога дочекати за неколико месеци у виду озбиљних економских проблема.  Апелујем на све грађане Новог Сада да покажемо још једном солидарност и снагу коју смо имали за време ванредног стања и да докажемо да можемо као град да се владамо дисциплиновано, да будемо одговорни, да разумемо ситуацију и да помогнемо здравственим радницима да пруже помоћ онимa којима је то најнеопходније, јер су они протеклих месеци под највећим притиском – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да су грађанима на располагању ковид-амбуланте у Улици Змај Огњена Вука и Југ Богдановој улици, као и ковид-амбуланте на Новом насељу и у Ветернику.

На основу члана 43. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, а у вези са Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести COVID-19, Градски штаб за ванредне ситуације, на 9. ванредној седници од 3. јула 2020. године, донео је наредбу чије се мере налазе у прилогу саопштења за јавност, а све у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана Града Новог Сада.