КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ТЕМЕРИН

Да Темерин има пуно тога да понуди уверили смо се приликом наше скорашње посете. Посебан утисак оставила је Креативна радионица Темерин у Новосадској улици број 352. Топло су нас дочекали уз укусне домаће медењаке. Ту смо на једном месту могли видети све оно што већина нас памти из детињства, када су се жене више бавиле ручним радом, уједно радиле и одмарале.

Ова радионица окупља већином пензионерке, вредне и спретне. Ово је прилика да искажу своју креатнивност, помало зараде и лепо се друже. Најчешће се окупљају средом у поподневним часовима, а када има више посла долазе и свакодневно. Баве се ручним радом, као што су вез, штрикање, хеклање, ткање, израда накита. Код њих се могу наћи ручно везене постељине, деко јастуци, столњаци и надстолњаци, кецеље, еко врећице и еко торбе, кесице за лаванду, футроле за мобилне и наочаре, декоративна срца, шерпохватачи. Сви производи могу се видети уживо или на њиховој страници, а наравно може и да се поручи.

Радионица учествује на разним сајмовима, као Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини, Сајам туризма у Београду, Дани лудаје, Новогодишњи вашар у Темерину и многи други. Ту имају прилику да прикажу своје радове, а посетиоци да набаве рукотворине, сувенире, традиционалну домаћу храну са наших простора, као и да обрадују драге особе уникатним поклонима.

Ове вредне жене се баве и едукацијом. Са ученицима од првог до четвртог разреда основне школе Петар Кочић из Темерина праве осмомартовске поклоне или новогодишње украсе. Том приликом деца се забављају, понешто науче, а продајом сакупе новац за излет или потрепштине за школу. Такође и малишани у вртићу су учествовали у осликавању торби, прављењу медењака које поклањају мајкама за Осми март. Ово је све лепа замена за предмет домаћинства кога више нема у школама а где су мала деца могла научити да зашију дугме, везу. У сарадњи са Канцеларијом за младе одржали су радионицу салветне технике, односно декупажа.

Око Нове године поручују се новогодишњи медењаци, укусни и лепи, у меденим аранжманима или у теглама и ручно прављене честитке. Око Ускрса украшена јаја, за сваку прилику нешто пригодно. Оно што је у тренутној ситуацији актуелно су шивене платнене маске у разним дезенима по симболичној цени од 50 динара које можете видети и поручити преко фб странице Креативна радионица Темерин или у њиховим просторијама.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.