PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA – DO 23. JULA 2020.

SUBOTA, 18. JUL

DEČJI LETNJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA

Mjuzikl za decu i mlade i lutkarska radionica.Dečji letnji program Kulturnog centra predviđeno je da se realizuje svake subote u Amfiteatru KCZR i Plankovoj bašti sa velikim brojem saradnika sa iskustvom u radu  sa decom, u umetničkim oblastima u kojima rade i stvaraju. Program će trajati do 22. avgusta a organizuje se sa ciljem da deca provedu  prepodnevne sate uz široku ponudu radionica i predstava namenjenih njihovom uzrastu. U subotu, 18. jula od 10 do 11h u Amfiteatru KCZR biće izvedena dečja predstava, mjuzikl za decu i mlade – “Kraljevski festival” a vreme od 11 so 12h predviđeno je za održavanje lutkarske  radionice Blagoveste Vasileve “Motalica”. Ulaz je slobodan.

Pridružite nam se.

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA DO  22. JULA

IZLOŽBA SLIKA MARJANA MARIĆA

„NEISTOMIŠLJENICI“

Izložba “Neistomišljenici” slikara Marjana Marića  postavljena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina  a posetioci mogu da je pogledaju do 22. jula U toku ove nedelje organizujemo autorsko vođenje kroz izložbu koje će se uživo prenositi preko naše FB stranice. O datumu realizacije programa vođenja kroz izložbu blagovremeno ćemo vas obavestiti. Budite uz nas. 

U svom likovnom radu Marić se bavi istraživanjem više likovnih pravaca (suprematizma, ekspresionizma, lirske apstrakcije) pokušavajući da naslika likovne hibride. Autor navodi da je u procesu slikanja nastalo dosta različitih slika, koje želi da pokaže publici.  Izloženo je petnaest autorovih slika.

 

PONEDELJAK, 20. JUL

IZLOŽBA SKULPTURA MARKA VUKŠE

DOBITNIKA PRVE NAGRADE

LIKOVNOG KONKURSA “30X30” 

Izložba u trajanju od 20. jula – 12. avgusta 2020. 

U Malom salonu Narodnog muzeja od ponedeljka, 20. jula do srede, 12. avgusta biće izloženi skulptorski radovi  Marka Vukše, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade likovnog konkursa 30X30.  Radovi Marka Vukše  pružaju uvid u autorov rad od 2007-2020.  godine. U okviru postavke biće izloženo oko 10 skulptura urađenih u  u tehnici – drvo, kamen i terakota.

 

O autoru

  • Rođen je 1977. u Beogradu.
  • Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
  • Pohađao je majstorske radionice kod Koste Bogdanovića.
  • Od 2016. radi kao docent na Fakultetu primenjih umetnosti u Beogradu na predmetu – Primenjeno vajarstvo.
  • Marko Vukša je do sada izlagao na 19 samostalnih izložbi a 33 skulpture mu se nalaze u javnom prostoru.
  • Izlagao je i na 170 kolektivnih izložbi i bijenala u Srbiji, Crnoj Gori, SAD, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Španiji, Francuskoj, Kini, Nemačkoj, Austriji i Japanu.
  • Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan, Kina, Slovenija). Pored njegovog imena beleže se i autorski projekti u Srbiji, Japanu, Sloveniji i Izraelu a radovi mu se nalaze i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Kanadi, SAD, Francuskoj, Danskoj, Austriji, Japanu, Sloveniji, Kini.
  • Dobitnik je 15 nagrada i pohvala za skulpturu (Srbija, Francuska).

 

Izložbu radova Marka Vukše, organizuje Kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu. Kulturni centar Zrenjanina već 14 godina  u saradnji sa mr Milutinom Mićićem raspisuje Likovni konkurs 30X30 koji rezultira otvaranjem istoimenog likovnog salona i predstavljanjem likovnih umetnika, dobitnika nagrada.

 

ČETVRTAK, 23. JUL

PREDSTAVLJANJA RADOVA LIKOVNE KOLONIJE

ZAVODA ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH RUMUNA

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 23. jula u 19 časova u Velikom salonu KCZR zakazano je otvaranje izložbe radova sa likovne kolonije koju već dugi niz godina unazad uspešno realizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u saradnji sa Županijskim savetom Timiš a sa ciljem povezivanja i saradnje najeminetnijih slikara iz Vojvodine i Rumunije. U okviru postavke biće izloženo oko 20 radova koje publika može da pogleda do 5. avgusta.

O koloniji

Likovna kolonija, tradicionalno organizovana svake godine u periodu od 10 godina, zajedno sa Županijskim Savetom Timiš, je rezultat dugogodišnje saradnje Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Županijskog Saveta Timiš. Cilj likovne kolonije je saradnja najeminentnijih slikara iz Vojvodine i Rumunije kao i stvaranje jedne od stalnih izložbi (možda da se kaže – postavki) Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna. Likovna kolonija se organizuje svake godine, u jesen, na različitim lokacijama u prirodi (obala reke Begej, Carska bara, Deliblatska peščara, Etno kompleks „Banatska kuća“ iz Torka) gde slikari oslikavaju prirodu različitim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, grafika, skica…

Slike koje će biti predstavljene u Izložbenom salonu Kulturnog Centra iz Zrenjanina, biće samo jedan deo realizovanih slika na likovnim kolonijama u periodu od 10 godina. Slikari koji su učestvovali na likovnim kolonijama i autori slika koje će biti izložene su: Viorel Flora (Zrenjanin), Jonel Popović (Pančevo), Emil Sfera (Pančevo), Konstantin Grosu (Zrenjanin), Dalila Avram (Torak), Sebastijan Keči (Torak), Aleksandar Kačar (Zrenjanin), Emil Grama (Temišvar), Euđenia Dragoj Banću (Temišvar), Filip A. Petku (Temišvar) i Violeta Caprđa (Banatsko Novo Selo).

 U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

FILMSKI FESTIVAL “SLOBODNA ZONA”

U toku jula u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se 14. Turneja filmskog festivala “Slobodna zona”. U okviru zrenjaninske turneje održaće se projekcije četiri igrana i tri dokumentarna filma. Filmovi će se prikazivati svake srede i četvrtka od 21h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan. 

 U nastavku pogledajte raspored projekcija u narednom periodu i filmske sinopsise.

 Raspored projekcija:

Sreda, 15.7.

Film: “Okrug”

Četvrtak, 16.7.

Film: “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom”

Sreda, 22.7.

Film: “Izbačeni”

Četvrtak, 23.7.

Film: “Selfi” 

OBJEDINJENI PRIKAZ FILMOVA

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i islandski film Okrug (15. 7.) o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (16. 7.) koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv dokumentarac Izbačeni (22. 7.) koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala. Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice?

U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac Selfi (23. 7.)Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. godine ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu. 

 

„BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI“ 

U Gradskoj bašti u organizaciji Kulturnog centra, Turističke organizacije i IP Media 023 Zrenjanin a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina u toku je četvrta manifestacija “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”. U toku jula programi se održavaju prema sledećem rasporedu:

Ponedeljak, 13.  jul 20h – “Muzika svih generacija” –  Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan sa gostima

Amfitetar Kuturnog centra 21.00h – projekcija filma “ Ibica“, komedija

Utorak, 14. jul 20 h – Udruženje ljubitelja vina „Sveti Martin“ Mužlja i Duo „Hand made“

Sreda, 15. jul 20h – Knjževna Omladina Srbije – predstavljanje njihovih autora, KK “Duško Trifunović “ Kikinda i pesnici i Zrenjanina, Novog Bečeja , Prijedora i Žitišta – sećanje na pesnika Bogdana Bogdiju Kukolja

Četvrtak 16.jul 

18.00 h – Muzički studio „Euterpa“ karaoke

18.30 h – PK Una

19.00 h – Pozorište „Zvezdica“ predstava „Guska na Mesecu“ po tekstu Stevana Pešića.

21.00 h – Projekcija filma za decu “ Fantastično putovanje u Oz“ , sinhronizovan

Petak, 17. jul 20h – Milica Dosković , vokalna solistkinja sa gostima

Subota, 18. jul 20h – Bid Bend “Gagić i prijatelji”

Nedelja, 19. jul 20.00h – Jelena Nikolić Radionica  „Više od daha “

Ponedeljak, 20. jul 20h – “Muzika svih generacija” –  Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan sa gostima

21.00h – projekcija filma u Amfiteatru Kulturnog centra

Utorak, 21. jul 20.00 h – Vinarija „Nedin“ Vršac i Duo „Hand made“

Sreda, 22. jul 20.00h – Poetsko, muzičko zabavno veče – Draginja Milović sa prijateljima

Četvrtak, 23. jul 18.00 h – CEKOM (igraonica/radionica/ animacija)

21.00 h – Projekcija dečijeg filma

 

Sve informacije, fotografije i snimke možete pogledati na stranici “Banatska bajka- leto u gradskoj bašti” :

https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti-1341842445907622/

 

U slučaju kiše program “Banatske bajke” će se realizovati u Baroknoj sali Gradske kuće, Kulturnom centru ili pomeriti za neki drugi dan u toku trajanja   manifestacije.

Filmske projekcije koje su na početku manifestacije predviđene da se održavaju u Gradskoj bašti ponedeljkom od 21h sada se organizuju u Amfiteatru KCZR.

 

Ulaz na programe je besplatan.

 Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa. 

 

Mali podsetnik

  • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

  • Na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedene mere prilikom posete Kulturnom centru Zrenjanina.