ПОВРАТАК СТРАНИЦЕ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је данас да je повратак 166. странице Мирослављевог јеванђеља из Русије у Србију један од кључних догађаја у нашој културној историји у протеклих неколико деценија.

Вукосављевић је у изјави за агенцију Танјуг истакао да је, у симболичком смислу, ово заправо затварање „зјапеће рупе у нашем културном идентитету“, али и да то сматра највећим достигнућем Министарства културе и информисања у свим областима и нашег народа у целини.

Руска Државна дума ратификовала је споразум са Србијом 23. јуна, којим ће Србији бити враћена поменута страница Мирослављевог јеванђеља, а Србија ће заузврат Русији вратити седам слика руског уметника Николаја Рериха.

Тај споразум је претходно ратификовала Скупштина Србије, а договор о размени постигнут је током посете руског председника Владимира Путина Београду 17. јануара прошле године.

Рерихове слике с краја 19. и почетком 20. века чувају се у Народном музеју у Београду, док се страница Мирослављевог јеванђеља чува у Националној библиотеци у Санкт Петербургу.