ЗА СРЕЋУ ЈЕ ПОТРЕБНО МАЛО СИРА

На нашем путовању „Путем сира и меда“ у организацији Туристичке организације општине Жабаљ и портала Explore Novi Sad кренули смо од пољопривредног газдинства Радишић, од скоро брендирано под називом Фармер. Налази се на адреси Краља Петра I 34 у Чуругу. Има заокружени процес производње, од њиве до трпезе. Радионица за израду сира Фармер нуди укусне сиреве од првокласног млека, пармезан, моцарела, халуми, роловани сир, меке сиреве и ситан сир, а од скоро и гауда, добитник Златне медаље на Пољопривредном сајму у Новом Саду 2018. године.

Дочекала нас је и провела кроз газдинство домаћица Зорица Радишић и преслатки помоћник Миленко. Сазнајемо да се сада већ четврта генерација бави производњом сира. Газдинство се 101 годину уназад бави са три сектора, ратарством, где сами производе храну за сектор сточарство и производња сира. Сво млеко које произведу прераде у радионици сира. Укупно шест чланова породице ради свако на свом задатку и четворо људи са стране.

Веома је важно чиме се хране животиње јер то гарантује квалитет млека и крајњи квалитет сира. Видимо чардак где се чува кукуруз. Користи се и кабаста храна на савремен начин и тако задржавају сви активни и хранљиви састојци, као и свежина. Када се донесе у рол балама са њиве треба да се упакује у року два сата, вакумира машином да се не би покварила. Краве једу овако припремљену храну јер паше често нису квалитетне.

Видели смо мини фарму која броји око педесетак грла а свака категорија крава има посебну храну. Спадају у модерније опремљенe фармe. Чишћење и мужа су аутоматски, а до краја године планирају да спроведу робота за мужу због уштеде времена. Краве имају комфор и хигијену и све су обележене ушним маркицама. Бројеви означавају здравствени картон код ветеринара. Свака има и свој карактер и тачно се зна која је главна маза.

У дворишту је пространа комора за зрење сира. Ми смо уживали у дегустацији а сваки укус је посебан. Интересантни су роловани сиреви са влашцем, ориганом, босиљком, печеним сусамом или паприком. Њихов халуми, грил сир може да се припрема на роштиљу. Своје производе излажу на догађајима као што су Ноћни базар, Занатска улица, Цветна пијаца а врше и доставу на кућну адресу. У Фармеру кажу „За срећу је потребно мало сира“. У комбинацији чаробне Тисе, мириса чурушке липе и неког лепог вина са Бисерног острва можете имати потпуни угођај, праву летњу чаролију.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.