НАЈСТАРИЈИ ВРТИЋ У НОВОМ САДУ УСКОРО У НОВОМ РУХУ

Радови на санацији и реконструкцији објекта вртића “Пчелица“ ПУ “Радосно детињство“ у Улици Лазе Костића, вредни 50 милиона динара, приводе се крају. Приликом данашњег обиласка, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да у тај објекат није улагано од 1965. године.

– Радови се изводе под будним оком Завода за заштиту споменика културе, а за осамдесеторо деце обезбеђене су потпуно нове собе јер је сада максимално искоришћен просторни капацитет. Од септембра овде ће бити најбољи услови и за малишане и за запослене. Као што сам рекао, у наредне четири године улагаћемо у проширивање објеката и изградњу нових, пре свега на Адицама, Сајлову и у Ветернику. Као што видите грађевинска сезона је у пуном јеку, а сектор грађевине је изузетно битан за економију, па иако радови ремете квалитет живота, радујемо се када буду завршени. Кренули су и радови ЈКП “Новосадска топлана“ у Улици краља Александра у центру, и требало би да вреловод буде реконструисан до 1. септембра. Данас у Србији има 61 000 активних градилишта, а то је посао за много људи, што је важно посебно ако имамо у виду да се око 15 000 наших људи из тог сектора вратило у Србију због пандемије. Стање финансија у Граду је добро, издржаћемо све ово, а завршавамо ускоро још један пакет подршке привреди града, којим ће бити покривени сви закупци градског пословног простора, СПЕНС-а и “Тржнице“. Реч је о посебним повољностима које ретко који град може да понуди, а важиће до краја ове године,  јер хоћемо да сачувамо радна места – нагласио је градоначелник Вучевић.

Обиласку радова присуствовао је и председник Синдиката грађевинарства Војводине и Новог Сада Јосип Модић који се, уочи Дана грађевинарства, захвалио градоначелнику на томе што је Нови Сад дао велики допринос опоравку грађевинске индустрије.

– На грађевинарство се наслања 28 других делатности директно и 40 индиректно, тако да од тог сектора зависи велики део привреде. Постоји 1600 више градилишта у Србији у односу на прошлу годину, а то је важно јер та грана привреде треба да допринесе ублажавању последица епидемије. Нама је јако важно да Град плановима дозвољава инвеститорима да граде и да се тако Нови Сад развија. Свако је градилиште значајно, јер да би се изградио један квадратни метар буде упослено 93 људи – истакао је Модић.

Осврнувши се на епидемиолошко стање у Новом Саду, градоначелник је рекао да се ситуација полако стабилизује, да прелази из неповољне у нестабилну, али да се по броју прегледа и пацијената који иду на Инфективну клинику види да долази до смањења.

– Већ седми, осми дан, више људи одлази из болнице него што се прима на лечење, што је важно за степен оптерећења здравственог система. Ипак, не смемо се опуштати, тако да ће Град сутра продужити све актуелне мере на још седам дана, јер очигледно дају добре резултате – изјавио је Вучевић.