26. ФЕП У ОНЛАЈН ИЗДАЊУ – ЗАЈЕДНО НА ДИСТАНЦИ

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе по први пут у својој историји мења термин одржавања и сели се у онлајн простор.

Иако смо 25 година одолевали свим недаћама и увек проналазили начине да крај августа улепшамо нашим најдражим најмлађим Бачкопаланчанима, актуелна ситуација у целом свету поставила је пред нас нови изазов и, нажалост, одложила планирано 26. издање ФЕП-а. Како смо четврт века успевали да се изборимо са свим препрекама, то чинимо и ове године. С обзиром да су наша циљна група деца предшколског и нижег школског узраста, решили смо да осмислимо начин на који култура неће бити синоним за потенцијално угрожавање здравља наше публике. Начин на који ћемо одржавити физичку, ал никако и социјалну дистанцу.

Под слоганом „Драги будући ја“ 26. ФЕП биће одржан 13. септембра на нашем сајту – www.fep.org.rs и то са програмима на које сте навикли – и радионице и представе, али овај пут, у свачијем дому, на било ком рачунару или паметном уређају.  

„На ФЕП-у ћете сав програм гледати уживо, а ми ћемо се трудити да све снимамо у што бољем квалитету служећи се језиком телевизије и филма. Док траје представа имаћете могућност да радите у позоришту тј. својој кући оно што вам никада до сада нисмо дозвољавали, а то је да коментаришете и делите своје утиске о представама са осталим другарима, а на крају и да гласате за представу која је према вашем суду најбоља. На овај начин задржаћемо интеракцију са публиком, оживети енергију тренутка, а остати на дистанци. Немојте каснити! Пратите сатницу и не брините, спремили смо скроман али квалитетан позоришни програм, радионице и још много садржаја. Оно чему се коначно радујемо је да ће за све вас бити места, чак и ако се буде тражила карта више! Ниједан простор више не може да нам буде препрека, простор је илузија, простор је бесконачан! Останите код куће, јер тамо је ФЕП. Хајде да заједно спасимо позориште јер је оно претходних 25 година спашавало нас. Заједно – на дистанци!“, поручује директорка Фестивала Соња Петровић.

У такмичарском програму овогодишњег издања ФЕП-а гледаћемо четири представе, које ћемо стримовати онако како до сада сигурно нисте имали прилику да видите представе на интернету.

„Да ситуација у којој се налазимо није оваква каква јесте, одабрала бих чак 12 представа у такмичарској селекцији, међутим, приморани смо да овогодишњи фестивал и селекцију прилагодимо околностима, па тако предлажем да се оне представе које не могу да се изведу ове године такмиче на следећем ФЕП-у, а да се на 26. Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе нађу четири представе у такмичарској селекцији и једна у ревијалном програму“, изјавила је селекторка, драматуршкиња Тијана Грумић.

По њеном избору, на 26. ФЕП-у биће одигране представе „Од тачке до бескраја“ Позоришног студија Нада, „ЛОЛ из стрипа“ Уметничког удружења АРТФРАКЦИЈА, „Дрвце је друг“ Позориштанца Острво и „Жабац и странац“ Сеоског културног центра Марковац и Hop.La! Београд. У ревијалном делу програма биће одиграна представа „Цврчак и мрав“ настала у копродукцији Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Градског позоришта Бечеј.

Одабране представе такмичиће се за награду „Добро дрво“.

А док чекате да ФЕП стигне у ваше домове, позивамо вас да се прикључите нашој еколошко-хуманитарној акцији „Срећа од смећа“, те да у наредним недељама прикупљате отпад и да га сортирате за рециклажу. Од 7. до 14. септембра у дворишту Словачког дома у Бачкој Паланци чекаће вас ФЕП-ови волонтери, где ћете моћи да одложите ваше смеће и уз њихову помоћ их сортирате у адекватне контејнере. Сав отпад биће однет на рециклажу, а зарађен новац од рециклаже биће преусмерен у хуманитарне сврхе социјално угроженој породици из Бачке Паланке.

Више о самој акцији, као и о програму 26. ФЕП-а можете сазнати на нашем сајту www.fep.org.rs или кроз ФЕП апликацију коју можете преузети путем QR кода.

 

  1. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од стране Покрјаинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и од Општине Бачка Паланка.