ПРИЧЕ КОЈЕ ПОКРЕЋУ Започела 160 сезона СНП

Гала концертом, пред пуним платоом Српског народног позориште, Опера тог театра отворила је јубиларну 160. сезону.

“Све што смо радили током ванредног стања и пандемије, још једном нам је показало да култура не сме да стане и да она мора пронаћи пут до грађана. Читаво лето смо радили, наша техника припремала је зграду, нашли смо начин да у потпуно новим условима изводимо оперске класике. Знамо да ће наредна сезона бити пуна изазова, али смо спремни”, каже директор Опере Српског народног позоришта Александар Станков. 

Почетак сезоне управо је у Причама које покрећу – причама оперских ванвременских класика. Преко 40 музичара и девет солиста оживели су  приче Бизеове Кармен кроз Арију тореадора, повести нас кроз Лабудово језеро, све до Трубадура или Фауста који је засијао прошле оперске сезоне.

Кроз више од сат времена, публику су водила чак три диригента – Александар Којић, Ана Зорана Брајевић и гост из Аргентине, Луиз Горелик, који је 2008. године већ дириговао у Српском народном позоришту.

„Чини ми се да је ово прва оперска премијера у свету и то пред публиком. Изузетно ми је драго да на тај начин отворимо сезону у Новом Саду. Следеће за шта се спремамо је извођења Риголета у Кинеској четврти,“ каже аргентински диригент, маестро Луис Гореликт.

Српско народно позориште и спремно је за сезону јер се реконструкција сцене Јован Ђорђевић приводи крају. Новац за реконструкцију обезбедила је Покрајинска Влада.

„Покрајинска влада и Секретаријат на чијем је челу, као оснивачи, посебно издвојили средства у вредности од 75 милиона динара за реконструкцију технике и аудио-опреме велике сцене „Јован Ђорђевић“, као и за комплетну реконструкцију вентилационог система и сређивање фасаде зграде,“ објашњава покрајинска секретарка за културу, информације и осносе са верским заједницама, Драгана Милошевић.

Како она каже, средства су део прве фазе улагања у наш најзначајнији театар, који се након четири деценије сређује, како би се наредна 160. сезона дочекала с поносом.

  1. септембра, Опера Српског народног позоришта извешће и оперу Риголето у Кинеској четврти у оквиру Калеидоскопа културе, Европске престонице културе.

 

Фотографије: Марија Ердељи