НУМИЗМАТИЧКА ЗБИРКА ИЗ ГЕПЕКА

Цариници су на граничном прелазу Ђердап, 30. августа 2020. године, спречили покушај кријумчарења читаве нумизматичке збирке коју је један путник спаковао у гепек свог аутомобила.

Прекршај је откривен када је током поподнева на ред за уобичајну излазну контролу пристигао “сеат“,  британских регистарских ознака.

Њиме је управљао румунски држављанин који се из Велике Британије упутио ка Румунији.

На питање царинског службеника да ли има нешто да пријави за царинску контролу, одговорио је да нема ништа.

Током детаљног прегледа који је уследио, путник је из гепека извадио лични пртљаг, када су цариници у једном од кофера затекли читаву нумизматичку збирку.

Путник је, наиме, у кофер запаковао чак 55 различитих металних новчића (у сетовима и појединачно), старости од III до XX века, чија ће аутентичност и вредност бити накнадно утврђена. 

Цариници су на лицу места констатовали да се ради о новчићима разних величина израђеним од различитих материјала, као и да потичу из разних периода и земаља (Немачка, Прусија, Израел, Мађарска, САД, Римско царство…).

Путник је након откривања збирке изјавио да њена вредност није велика и да је реч о новчићима које је преко интернета купио његов брат, а да их је он само преносио, те да није знао да мора да их пријави.

С обзиром да је реч о страном држављанину, прекршајни суд је спровео хитан поступак и донео одлуку да кријумчара новчано казни, као и да му се трајно одузме нумизматичка колекција коју није пријавио.