ЛИЦЕ ГРАДА НА СЛИКАМА ИСИДОРЕ ЧОБАН

Ако сте имали прилику да видите слике Новосађанке Исидоре Чобан вероватно сте их запамтили. Градски пејзажи односно ведуте у дивним пастелним тоновима и њеном оригиналном стилу красе многе домове. Исидора је дипломирала на Ликовној академији у Новом Саду 2002. године на Катедри за графику. Након двадесет година са Подбаре свој атеље је преселила у Илије Огњановића 4.

Изложба у Ликовном салону у Културном центру Новог Сада одржана у јулу под називом „Лице града“ пробудила је наше интересовање. У комбинованој техници акварел и туш приказани су урбани квартови, делови града који су нам препознатљиви. Исидора увек има почетну идеју, фотографију из које издваја оно што јој је занимљиво, или искомбинује наколико улица као колаж. Ради и триптихе где повеже три кадра из неке улице, фасаду, перспективу, и то људима делује познато. Међу мотивима се нашла  Адамовићева палата која јој је једна од омиљених архитектонских решења код нас у Новом Саду. Такође ресторан Атина, Католичка порта.

Слика на различитим форматима, углавном 100 пута 70, али има и минијатуре које су као скице за велике радове. Технике су акрил на платну, пастел и у последње време све више акварел. Не виде се ни људи ни дрвеће али она извлачи из архитектуре доживљај неког града. Посебно инспиративна јој је Венеција и Истанбул а могу се видети делови Београда, Барселоне.

Дуго година је Нови Сад сликала у теракот црвеној која ју је баш заинтригирала. Има и смарагдне, сепије а све зависи од њеног унутрашњег стања и расположења. Од момената живота из улица, зграда, тежи да изведе нешто што ће бити потпуно апстрактно. Да та архитектура буде само једна полазна тачка до геометријског поједностављења линије и површине и смиривања боја до потпуно ахроматске. Док се она бави ликовним елементима на сликама оно што већина посматрача коментарише је весела енергија коју њени радови изазивају.

Иза себе има више колективних и самосталних изложби као и освојених награда. Сарађује са галеријама, а такође презентацију и продају врши преко Фејсбук странице што је тренутно посебно актуелно. Исто тако има пуно препорука које показују колико вреди. Осим станова, и фирме украшавају зидове њеним радовима. Врло рано је почела да продаје слике и како каже идеја је да оне нађу своје место у свакој кући.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.