47. INFANT POČINJE DANAS

47. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, INFANT, počinje danas u 20 časova na otvorenom prostoru Kineske četvrti nastupom poznatog glumca i muzičara Nikole Pejakovića – Kolje. Nakon nastupa biće odograna predstava “Ana Frank” Šabačkog pozorišta.

U glavnom programu pod sloganom „Lična revolucija” publika će imati priliku da pogleda tri predstave u takmičarskoj selekciji, po izboru selektorke Sanje Krsmanović Tasić. Festival će publici pružiti i bogat prateći program, okrugle stolove, kao i predstavu u čast nagrađenih. Događaj se realizuje u okviru Kaleidoskopa kulture, koji tokom pet nedelja trajanja, treću godinu zaredom raznovrsnim programima obeležava kraj leta u Novom Sadu. Od 4. septembra do 9. oktobra, buduća Evropska prestonica kulture postaje grad-scena, a najšira publika svakodnevno se susreće sa različitim vrstama  umetnosti.

Na ovogodišnjem festivalu, usled trenutne situacije sa koronavirusom, dominatnu ulogu imaće domaće trupe. U trci za nagradu na ovogodišnjem festivalu biće Šabačko pozorište sa predstavom „Ana Frank“, Teatar Mimart sa predstavom „Algoritam sna“ i Bitef dens kompanija sa predstavom „Prostor za revoluciju“, obe iz Beograda. Predstava Srpskog narodnog pozorišta „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ biće izvedena u čast nagrađenih, a ovogodišnji članovi žirija su: doktor književnih nauka i direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, magistar režije u alternativnom i lutkarskom teatru Nikola Zavišić i diplomirani dramaturg Milan Puzić. Voditeljka okruglog stola biće Sonja Petrović, rediteljka.

Celokupan program ovogodišnjeg festivala biće održan na otvorenom prostoru u Kineskoj četvrti, a ulaz za sve programe je besplatan.

Publika tako od danas može pogledati i izložbu skulptura “Trasnformersi i Dinoboti” autora Danila Baletića biće postavljena u četvrtak 3. septembra na otvorenom prostoru Kineske četvrti. Ovu nesvakidašnju izložbu, koja će upotpuniti 47. po redu INFANT sugrađani mogu pogledati do nedelje 6. Septembra.

Danilo Baletić, majstor obrade metala, koji za realizaciju svojih dela “Skulptura Transformesi i Dinoboti” koristi odslužene industrijske materijale: metal i plastiku. Transpozicijom odbačenog industrijskog materijala/predmeta – stvorio je novi poetičan oblik dao mu suštinu, estetski i umetnički cilj, materijalizovao osnovnu ideju stvaranja nove vrednosti i odbačenog.

Priča o transformersima krenula je 2012. godine. Tada je ideja koja stoji iza njih bila zaštita životne sredine, poruka o transformaciji, promenama. Autor poručuje: transformacija je uvek prisutna u svima nama i oko nas. Izložba skulpture ukazuje na važnu poruku, transformaciji odbačenog u nešto korisno i lepo.