ОДРЖАНА ОНЛЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ – ПРИВРЕДНА КОМОРА САМАРА“

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција „ Привредна комора Војводине- Привредна комора региона Самара“. Том  приликом  председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Самаре Валери Фомичев  потписали су споразум о сарадњи  који отвра могућности за сарадњу привредника наша два региона.

Обраћајући се медијима уочи конференције председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  је истакао  да је размена Војводине са Руском Федерацијом током првих седам месеци остварена у вредности од 658, 1 милион евра.  Сам извоз оставрен је у вредности од 178, 2 милиона евра. Привредна комра Војводине има развијену сарадњу са Руском Федерацијом , а томе сведоче и бројни потписани споразуми са коморама као што су коморе Владимирске области, Подољске, Кузбаса и коморе региона Нижњи Новгород истакао је Вучуревић.

Председник Привредне коморе Војводине посебно је истакао добру сарадњу коју комора има са трговинским представништвом Руске Федерације у Републици Србији  јер су многобројне значајне активности управо допринеле повећању спољнортговинске размене војвођанске привреде и  Руске Федерације.

Директор трговинског представништва Руске Федерације  у Републици Србији  Андреј Николајевич  Хрипунов  истакао је дa данашње потписивање споразума даје  посебан допринос у развоју наших економских веза. Постоје перспективе и изван области енергетике, а то су области ИТ технологија и пољопривреда- посебно у Војводини. Ми смо у марту иницирали  оснивање бизнис клуба  који би требало да умрежи пословне партнере и олакша им пословање истако је Хрипунов и додао да је та идеја део   договора међувладиног комитета који је у марту ушао  у завршни протокол  који је потписан од стране потпредседника Влада  Србије и Руске федарације. После тога разговарали смо са руководствима Привредне коморе Србије, Војводине, бизнис структурама и овај данашњи састанак , иако онлајн  требао би да буде иницијатива за даљу сарадњу.

 

Онлајн конференцији су присуствовали и мр Зоран Трповски, секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине као и Јелена Бјелановић, секретар кабинета . Они су представили резулате Привредне коморе Војводине и потенцијале региона као и економске трендове у АП Војводина.