СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ 2020.

Сомборски књижевни фестивал покренут је 2016. године и одвија се у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и уз подршку Скупштине општине Сомбор, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Културног центра „Лаза Костић“ и компаније Синагога.

Фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву и окружењу. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције те су гости релевантна имена из домена поезије, прозе, издаваштва и критике – Мирјана Ђурђевић, Јовица Аћин, Горан Скробоња, Радмила Лазић, Гојко Божовић и Ђорђе Деспић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи и иностранству.

Уз овај примарни аспект Фестивала, пети пут је одржан и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који нуди решење за тзв. проблем друге књиге младих писаца. На конкурс је пристигло двадесет два рукописа, а жири у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић издвојио је рукопис збирке песама Eta Carinae Данице М. Савић.

Сомборски књижевни фестивал биће одржан у дворишту Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, уз поштовање препоручених мера заштите и обавезно држање физичке дистанце свих присутних.

 

У складу са мером забране окупљања број посетилаца ће бити ограничен на 30 и након што се попуне сва места капија ће бити затворена. Ношење заштитних маски је обавезно за све посетиоце.  

 

Програм:

Петак, 11. септембар 2020.

18:00 – свечано отварање Фестивала

18:30 – разговор и читање: Радмила Лазић, Гојко Божовић, Ђорђе Деспић (о ауторима говори Бранислав Живановић, разговор води Тамара Бабић)

 

Субота, 12. септембар 2020.

18:00 – додела награде на Конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година Даници М. Савић 

18:30 – разговор и читање: Мирјана Ђурђевић, Јовица Аћин, Горан Скробоња (о ауторима говори Драган Бабић, разговор води Тамара Бабић)