ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

У Србији од рака дојке сваког дана умру четири жене. Годишње се у нашој земљи региструје око 4.600 новооболелих, а 1.600 жена премине од ове болести и то је најчешћи узрок превремене смрти жена код нас.

Сваки тумор откривен на време је излечив, а најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке је мамографија.

Због тога је, према речима покрајинског секретара за здравство проф. др Зорана Гојковића, Покрајински секретаријат за здравство прошле године покренуо пројекат „Прва мамографија“, чији је циљ да се женама, првенствено у мање насељеним срединама, снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута и без заказивања. 

Резултат свега је да је за непуних годину дана прегледано 3.395 жена, а код 34 жене је, нажалост, потврђен карцином дојке.

На организован скрининг мамографијом, који се годинама спроводи код жена старости од 50 до 69 година, још увек се врло мало њих одазива, па се здравственим установама јављају углавном тек кад тумор узнапредује, а охрабрујући податак је да је кроз пројекат „Прва мамографија“ чак 75% жена први пут било на оваквом прегледу.

Професор Гојковић је навео да је, ако се тумор открије рано, стопа петогодишњег преживљавања већа од 95% и додао да је због тога Покрајинска влада набавила још један покретни мамограф, како би што већем броју жена у Војводини био омогућен овај превентивни преглед.

Прегледи ће се, као и претходне године, организовати уз подршку домова здравља, Клиничког центра Војводине и Института за онкологију Војводине, а од 14. септембра акција се наставља на подручју општине Житиште.