ОД ПРАЗНИХ ПАКЛИЦА ЦИГАРЕТА ДО КВАЛИТЕТНОГ РУЧНО ИЗРАЂЕНОГ ПАПИРА

Од картонских паклица цигарета могуће је рециклажом добити фини папир ручне израде, уз подизање свести о смањењу отпада и заштити животне средине. Уместо да се рутински баце у смеће, паклице од цигарета, без фолија и згњечене ради уштеде простора, могу се прикупити и потом доставити на рециклажу. Сем савесних појединаца широм Србије, у Новом Саду је једна стамбена зграда одредила место за прикупљање ове сировине, попут претходног укључења у акцију сакупљања пластичних чепова. Са друге стране, јављају се и они који желе да купе овакав папир, те се корист умножава на добробит свих.

Рециклирани папир од кутија цигарета израђују штићеници удружења „Наша кућа” из Београда а више о њиховом раду може се видети на Фб страници https://www.facebook.com/nasa.kuca/. Наиме, пре 13 година удружење су основали родитељи деце која имају сметње у развоју. Циљ је да се ова, за тржиште рада скоро невидљива категорија, оспособи за самосталан живот и социјализацију, нарочито кад њихових родитеља више не буде.  

Најпре су производили папирне кесе, картонску амбалажу, гајбице за кетеринг и кутије за поклоне. Затим су покренули Кухињу на точковима и производњу слаткиша које купује компаније као репрезентативне поклоне. Раде на оснивању Фондације за збрињавање корисника. Посебно су поносни на урбано баштованство. Наиме, у води са органским ђубривом гаје зачинско и микро биље. Овај вид баштованства зове се хидропонија.

Сада од употребљених кутија од цигарета праве нови папир по методи коју су добили од пријатеља из Јапана. Висококвалитетни папир је у три димензије. Користе га сликари, графичари и разни креативци. Може да послужи за штампу или паковање. Дакле, сви ми који се укључимо у прикупљање празних паклица за удружење „Наша кућа”, дајемо и еколошки и хуманитарни допринос.

Текст: В. Раонић;

Фото: „Наша кућа”;