ИЗЛОЖБА САЊАЈУЋИ ЧУВАРЕ РАСКОВНИКА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Изложба слика „Сањајући чуваре расковника” графичког дизајнера и сликара Олгице Стефановић, отворена је у понедељак, 21. септембра 2020. у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће бити отворена до 4. октобра и прати је одговарајући каталог са уводним текстом мултиуметника Дамира Малешева.

Отварајући изложбу, Малешев је истакао да „оно што плени заправо јесте то колико Олгица може да се приближи тој светињи која је ликовно оваплоћена, која се препознаје у својој симболици и колориту а да на један класичан, типично постмодеран начин може тематски и композицијски то да преобрати у оно што је изворно. Јер иза свих категорија стоји да се као споменик надноси име самог аутора. Због тога уметност јесте нешто што је оригинално, изворно.”

Уз слике је придодато неколико вертикала, црвене лествице (спасења), кутија са старим кључем и старински рам који поставци дају додатну симболику и композицију, док се сам датум отварање изложбе поклопио са празником Мала Госпојина.

О изложби и овој тематици Олгица Стефановић каже: „Ова изложба је искорак у начину ликовног изражавања и техници, али никако у тематици. Моја прва изложба је била посвећена управо српским средњовековним рукописним књигама и илуминацијама. Сва та чудесна бића сада су постала засебне личности на мојим сликама. Смештене у неколико целина, богате текстуром и мноштвом детаља као да траже да се посматрач приближи слици и урони у њихов свет.”

Олгица Стефановић је имала преко 40 самосталних и мноштво колективних изложби у Србији, региону и на другим континентима. Члан је СУЛУВ-а и добитник Златне значке Културно-просветне заједнице Србије. За ауторку књигу „Сликовни буквар православља” добила је Прву награду „Захарије Орфелин” за најлепшу књигу Сајма књига и уметности у Новом Саду 2018. Живи и ствара у Новом Саду.

 

 

Текст и фото: В. Раонић;