УСВОЈЕНИ ПЕТОГОДИШЊИ СТРАТЕШКИ ПЛАНОВИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ

У септембру се навршило четири године од усвајања Стратегије културног развоја Града Новог Сада, за период 2016-2026. године. Тим поводом члан Градског већа за културу Далибор Рожић одржао је колегијум представника новосадских установа културе у Свечаној сали Градске куће. Том приликом представљени су резултати “Пројекта 33“ у оквиру којег су израђени петогодишњи стратешки планови установа културе, чиме је Нови Сад постао јединствен град у региону, где готово све установе културе имају усвојене петогодишње планове развоја. Иницијатор “Пројекта 33“ била је Управа за културу Града Новог Сада, а током његове реализације најтешње је сарађивала са Фондацијом “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као носиоцем процеса стратешког планирања. Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама био је партнер на пројекту, а носилац је била УНЕСКО катедра Универзитета уметности у Београду која је спровела менторски и едукативни процес.

– Овај Пројекат реализован је пратећи Стратегију културног развоја Града Новог Сада, а циљ је био да се уједине запослени свих наших установа, стручњаци за питања културне политике из Србије и иностранства и доносиоци одлука. Током најдужег, најтемељнијег и, по броју установа које обухвата, најобимнијег подухвата у правцу стратешког планирања, постигли смо изванредне резултате. Установе културе су оствариле чврсту сарадњу на бројним радионицама, семинарима и менторским састанцима, а то је била прилика за мапирање изазова и модела њиховог превазилажења. Позиционирање своје улоге у окружењу, отварање ка публици, анализа савремених начина комуникације, нових друштвених аспеката и нових улога културе, неке су од тема коју су разматране. Ја сам веома задовољан што смо спровели значајан процес и створили стратегије које ће омогућити да установе културе остваре максимум својих потенцијала, те услове да се створе нове вредности из њиховог удруженог деловања – нагласио је Далибор Рожић и честитао свим учесницима Пројекта на оствареном успеху. Двојезична публикација Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” о „Пројекту 33” сабира стратешке планове установа културе на подручју Града Новог Сада и описује концепт, фазе и циљеве пројекта, те представља својеврсни документ о програмима, мерама и иницијативама пруженим од стране установа културе у Новом Саду.

Како се могло чути на колегијуму, неколико стотина запослених и руководилаца у установама културе узело је учешћа у Пројекту, што ће, како је оцењено, додатно допринети припреми Града Новог Сада за Европску престоницу културе.

– Од усвајања Стратегије културног развоја много тога значајног догодило се на пољу културе у Новом Саду. Усвојили смо Акциони план, отворили нове установе културе, нова места културе, односно Културне станице, што све доприноси децентрализацији и повећаном укључивању грађана у културне активности. Такође настојимо да повежемо све културне посленике, посебно представнике ванинституционалне сцене са установама и доносиоцима одлука, да подстакнемо међународну и интерсекторску сарадњу. Много је уложено и у просторне капацитете и у програме какве треба да има Европска престоница културе. Гради се Креативни дистрикт у тзв. Кинеској четврти, јединствен у региону, завршава се велелепна зграда Музичке и Балетске школе са концертном двораном, подграђе Петроварадинске тврђаве и старо језгро града добијају ново рухо, а усмерени смо на то да култура покаже да може бити велики замајац укупног развоја заједнице  – закључио је Далибoр Рожић.