СВЕЧАНО ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ НОМУС 2020

Четрдесети јубиларни Међународни фестивал уметничке музике Новосадске музичке свечаности – Номус 2020. отворен је у Синагоги наступом Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду, под диригентском управом маестра Андреја Бурсаћа. Као солисткиња је наступила виолинисткиња Дијана Адамјан из Јерменије, победница славног Међународног виолинског такмичења „Јехуди Мењухин” 2018. године. Присутнима се обратио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је истакао да је Номус један од најзначајнијих програма у култури Новог Сада и изразио задовољство што Фестивал траје пуних четрдесет година.

– Облежавамо јубилеј који је за свако поштовање, а програм који је Музичка омладина припремила је на висини тог задатка. Поносни смо на Номус, тај фестивал био је један од наших јачих аргумената када смо се борили за титулу Европске престонице културе. Овај догађај је спој свега најбољег када говоримо о уметничкој музици, а придаје подједнаку пажњу и традиционалном и модерном. Нови Сад ових дана биће домаћин врхунским уметницима из неколико страних земаља, и то је својеврсан подвиг, с обзиром на неприлике изазване епидемијом. Иако ће ово издање бити реализовано у другачијим околностима, сигуран сам да ће одана публика заиста уживати у делима Бетовена и других великана, а посебно у извођењу припадница лепшег пола на чије учешће је ове године стављен нагласак. У жељи да Фестивал настави даље утабаном стазом квалитета и иновативности, проглашавам јубиларни 40. Номус отвореним – нагласио је Далибор Рожић.

На отварању Номуса изведена су ремек-дела Лудвига ван Бетовена: Концерт за виолину и оркестар у Д-дуру, оп.61 и Симфонија бр.5, у ц-молу, оп.67.

Међународни фестивал уметничке музике одржава се од 21. до 28. октобра, под покровитељством Града Новог Сада, а у организацији Музичке омладине Новог Сада. “Бетовен и Хероине“ је мото овогодишњег Номуса који се састоји од 10 брижљиво креираних програма и сјајних солиста и ансамбала из наше земље, као и из Аустрије, Белгије, Украјине, Русије, Јерменије и Литваније. Програми ће бити одржавани у Синагоги, Свечаној сали Матице српске и Српском народном позоришту.