ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ПРИМИЛА МАЕСТРА ДИАНА ЧОБАНОВА

„Велика је част и од изузетног је значаја сарадња Српског народног позоришта и Народног позоришта у Пловдиву, која наступом директора Опере бугарског државног театра Диана Чобанова вечерас на Сцени „Јован Ђорђевић“ у СНП-у почиње да се проширује“, рекла је данас на пријему маестра Чобанова у Покрајинској влади Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Ова сарадња, по њеним речима, јесте чињеница и доказ да наше установе културе воде бригу о продубљивању и развоју међународне сарадње, посебно Српско народно позориште, које ове године обележава 160 година постојања и најстарији је национални театар на нашим просторима.

„Посебно ми је драго што ће следеће недеље у Амбасади Републике Србије у Софији бити потписан званични Протокол о сарадњи ова два државна театра“, истакла је Милошевићева и додала да то наше позориште и те како заслужује, јер ће се тим споразумом побољшати квалитет, како наше, тако и бугарске уметничке сцене.

Секретар Драгана Милошевић подсетила је на то да се претходних неколико година много радило на подизању културе уопште и да смо због тога препознати и на светскoj културној мапи те да је зато овај споразум са бугарским театром један у низу већ потписаних са државним позориштима из региона.

Директор Опере СНП-а Александар Станков истакао је да је велико задовољство у 160. сезони овог театра што имају част да маестро Чобанов диригује Оркестром Српског народног позоришта, апострофирајући тиме и значај будуће сарадње, након потписивања Протокола, 29. октобра ове године.

Маестро Чобанов, као гостујући диригент вечерашње изведбе Пучинијеве опере „Мадам Батерфлај“, похвалио је читав ансамбл Опере Српског народног позоришта, истичући његову професионалну и уметничку синхронизованост. Он је нагласио да му је овај наступ од изузетног значаја, поготово што је први пут гостујући диригент у Новом Саду.