ОКРУГЛИ СТО „ ФАРМАЦЕУТСКИ ОТПАД ПРИКУПЉЕН ОД ГРАЂАНА : ПРОБЛЕМИ И ИЗАЗОВИ У НОВОМ САДУ“

У Привредној комори Војводине одржан је округли сто „ Фармацеутски отпад прикупљен од грађана : Проблеми и изазови у Новом Саду“ . Скуп је организован од стране удружења „ Инжењери заштите животне средине “ а на иницијативу Локалног омбудсмана Града Новог Сада у сарадњи са Привредном комором Војводине.

Инжењери заштите животне средине“ спровели су истраживање о прикупљању фармацеутског отпада од грађана на територији Новог Сада. Одлагање фармацеутског отпада на непрописна места довело би до загађења природне околине , а истраживање које је било усмерено на апотеке и здравствене установе које су дужне да преузимају фармацеутски отпад од грађана истакао је Игор Јездимировић из „ Инжењера за заштиту животне средине“ .

Председник савета за циркуларну економију Привредне коморе Војводине Владимир Драговић истакао је постоји закон о управљању отпадом али да се не примењује у пракси.

Апотека Суботица је пример добре праксе наводи Драговић и истиче да су они међу реткима који од почетка правилно примењују прописе.

Марина Попов Иветић, Локални омбудсман Града Новог Сада указала је да је иницијатива за овакакво истраживање потекла од локалног омбудсмана, који се овом тематиком бави од 2018. године. Скуп је управо организован да би се од предтавника свих који учествују у ланцу добиле сугестије како да се дође до боље примене у пракси.

Отварајући скуп секретар Удружења индустрије Зоран Трповски истакао је да је Привредна комора Војводине ту да подржи овакве скупове , а у оквиру Удружења функционише и Савет за циркуларну економију чији су се чланови активно укључили у разматрање ове теме.