ДАН ЗА ВЕЧНУ СЛАВУ И ПОМЕН! СЛАВА ОСЛОБОДИОЦИМА! Саопштење Градског одбора СРС Нови Сад

Делегација Градског одбора Српске радикалне странке, предвођена одборницима у Скупштини Града Новог Сада и посланицима у Скупштини АП Војводине, поводом 102. годишњице од ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, положила је данас венац на спомен – крст посвећен ратницима 1912 – 1918. године, у порти Успенске цркве у Новом Саду и одала почаст ослободиоцима.

„Тог 9. новембра 1918. године, дугоочекивана слобода стигла је у Српску Атину. На појутарје Митровдана коњички ескадрон Дунавске дивизије је на челу са мајором Војиславом Бугарским умарширао у Нови Сад. Данас се сећамо и славу одајемо српској јуначкој и ослободилачкој војсци. Војвода Петар Бојовић, пуковник Драгољуб Милојевић и мајор Војислав Бугарски, који су руководили Трећом армијом и Дунавском дивизијом у ослобађању нашег града, са својим војницима заслужују непролазну славу и захвалност. Српска радикална странка чува од заборава успомену на овај велики дан и одаје вечиту захвалност свим ратницима који су положили животе на олтар отаџбине у Балканским и Првом светском рату и који су учествовали у ослобођењу Новог Сада“ – изјавио је Вања Божић, потпредседник Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

„Српска радикална странка са посебним сећањем и поносом евоцира успомене на две кључне историјске одлуке, које су биле омогућене управо доласком српске војске и слободе коју је она донела у градове широм српске Војводине, па тако и у Нови Сад. На данашњи дан, пре 102 године, ударени су кључни темељи да делегати Румске скупштине, 24. новембра и Велике народне скупштине у Новом Саду, 25. новембра. 1918. године, и званично досањају вишевековни српски сан о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији. Нека је вечна слава ослободиоцима и нека довека живи дух наших предака који су жртвовали сопствене животе за будућност Срба и Србије!“ – закључио је Вања Божић.