ТРЕЋИ РЕГИОНАЛНИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У организацији Скупштине АП Војводине, Покрајинске Владе , Привредне коморе Војводине и Развојне агенције Војводине, заједно са Скупштином европских регија ( АЕР), Фондом „ Европски послови“ и Европском предузетничком мрежом , у Привредној комори Војводине одржан је Трећи регионални пословни форум.

Овогодишњи Форум организован је у онлајн окружењу због тренутне епидемиолошке ситуације у читавом свету. Регионални пословни форум окупио је преко 210  учесника из 28 земаља са три континента  а за Б2Б сусрете пријавило  се  преко 200 учесника Форума.

Отварајући Форум председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић оценио је да Пословни форум представља изванредан амбијент који би требао да постигне  резултатате. Он је рекао да је АП Војводина за првих осам месеци имала укупан промет око девет милијарди евра, што је свега пет одсто мање у односу на прошлу годину. Кад је реч о извозу , Вучуревић  је рекао да он износи око 4,5 милијарди евра, што  је свега око три одсто у односу на последњи пресек.

”Оно што је такође битно, јесте да је покривеност увоза извозом  95 одсто, што је велики успех. Сматрам да је организовање данашњег догађаја веома значајно, што се   и види по интересовању компанија из целе Европе и света. Оваквим форумима умрежавамо наше привреднике, стварамо квалитетан амбијент за заједничка улагања, инвестиције и пројекте. Наша позната максима је: развијен регион, развијена држава”, нагласио је Вучуревић.

 Учесницима  Форума обратио се  и председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор  који је  захвалио   овогодишњим учесницима и организаторима, и оценио је да нам предстоји време пуно изазова у коме су два циља примарна: очување здравља људи и стварање услова за нормално функционисање привредних делатности, колико год је то могуће. Он је нагласио да су представљени резултати којима и Република Србија и АП Војводина могу да се поносе, с обзиром да имамо најмањи пад укупног друштвеног производа у Европи, а да у последњих девет месеци индустрија и прерађивачка делатност у АП Војводини бележе раст преко четири одсто.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница истакао је да Регионални пословни форум који се одржава трећи пут  представља синергију више институција и резултат је активног учешћа АП Војводине у раду Скупштине европских регија више од 20 година. „Оно што је најважније, радујем се што ће компаније које учествују и које ће евентуално закључити уговоре о сарадњи , као што је био случај ранијих година , имати директне користи од овог догађаја“ рекао је потпредседник Зобеница.

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи поручио је организаторима и учесницима Регионалног пословног форума да је јачање економског раста на Западном Балкану могуће само уколико се владе снажно залажу и спроводе структурне економске реформе, те да ће им европска комисија пружати и даље пуну подршку у овим напорима.

У уводном делу говорио је и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, као и председник Скупштине европских регија Магнус Бернтсон. Фабрици је истакао да је тренутна ситуација са пандемијом уздрмала и економију и људске животе, те да европске институције помно прате ситуацију у овом региону и пружају пуну подршку свим активностима које ће допринети стабилизацији економске и здравствене ситуације. Магнус Бернтсон оценио је да је данашњи догађај најбољи показатељ добре сарадње политичких и привредних субјеката и захвалио се партнерима из АП Војводине који су у тренутној ситуацији уложили велики труд како би се на најбољи могући начин представио рад Скупштине европских регија, а истовремено направио велики корак у стварању услова за побољшање привредног амбијента.

 Форуму је присуствовао и Никола Жежељ, директор Развојне агенције Војводине а на форуму су се обратили и, Николас Бурге, Генерални директорат за трговину Европске комисије, Лукас Мандл, члан Европског парламента, Хуан Хосе Мартинез Лозано, представник Регије Мурсија  из Шпаније, Александра Сантини, представник Регије Абрузо из Италије и Ванг Тианминг, генерални директор канцеларије за спољне послове кинеске провинције Фуђијен.

На овогодишњем Регионалном пословном форуму учествовало је 210компанија из региона, Европе и са других континената које су у наставку Форума, а путем  онлајн  платформе одржале Б2Б сусрете   , на којима су се размењивала искуства и тражили потенцијални партнери за сарадњу.