ПОЧЕЛА АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са в.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радославом Крунићем и бројним волонтерима присуствовао акцији садње којом се обележава 60 година од како је Фрушка гора проглашена националним парком. Наиме, поводом обележавања шест деценија од оснивања првооснованог Националног парка у Републици Србији и јединог на подручју АП Војводине, ЈП „Национални парк Фрушка гора“ организује симболичну Акцију пошумљавања територије Фрушке горе садњом 60 000 садница. Предвиђено је да се Акција пошумљавања „60-60000“ реализује у периоду од завршетка вегетације 2020. године до почетка новог вегетационог периода 2021. године, а у складу са епидемиолошком ситуацијом.

 

– Шест деценија трајања није мали период и сви ми, заљубљеници у Фрушку гору, смо поносни на тај јубилеј. Ово је сјајна акција коју је ЈП „Национални парк Фрушка гора“ покренуло заједно са одговорним компанијама и појединцима, а резултат тога је да је мимо буџетских средстава тог предузећа обезбеђен импозантан број садница. Вероватно нема становника ни једне општине у овом делу наше државе да није провео бар неко пријатно време на Фрушкој гори заједно са својом породицом и пријатељима. Каква ће бити Фрушка гора и да ли ћемо бити на висини задатка у односу према њој, зависи само од нас. Ова акција садње шаље поруку о њеном даљем развоју, са циљем да буде место пријатног боравка и окупљања, али и да се они који користе Фрушку гору као излетиште, шеталиште или терен за рекреацију, односе одговорно, да не остављају разбацано смеће, неугашене роштиље и да не очекују да неко други дође и почисти иза њих. Симболично, са потеса Астали у близини територије новосадског насеља Буковац, крећемо у садњу око 50 садница, а потом настављамо пошумљавање по целој планини – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

 

В.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослав Крунић истакао је да је акција садње организаована у циљу обележавања значајног јубилеја.

 

– Пошумљавање територије Националног парка Фрушка гора, садњом 50.500 садница храста и букве и 9.500 садница тополе, реализују запослени из нашег Јавног предузећа, као и заинтересовани волонтери. Ова акција пошумљавања не улази у наш редован годишњи план, односно не спада у садњу коју ЈП „Национални парк Фрушка гора“ спроводи свакодневно, већ је ово вид додатне садње – рекао је Радослав Крунић.