ГАЛЕРИЈА МАНОЈЛОВИЋ У БАНОШТОРУ

Посетили смо Галерију Манојловић у Баноштору у улици Светозара Марковића 4. Како сазнајемо, ово је једина галерија на територији општине Беочин. Отворена је сваког дана и продајног је карактера. Разговарали смо са ауторком Јованком Манојловић, рођеном Баношторком. Још као девојка осликавала је украсне тањире за туристе који су долазили на Андревље као и за Баношторце који су поручивали. Завршила је средњу уметничку школу „Богдан Шупут“ у Новом Саду, смер дизајн текстила.

Радни век провела је у библиотеци Културног центра општине Беочин. Почиње активније да ствара око 2003. године. Имала је три самосталне изложбе, организоване у Културном центру. Поред обавеза око куће, баште и породице, она сваки дан слика, и то како каже најчешће уз музику. Преноси своје емоције на платна која наилазе на леп пријем код купаца. Пуно слика Јованка је и поклонила у хуманитарне сврхе.

Најчешће слика према фотографијама, у техници уље на платну, а мотиви су углавном природа, Дунав, војвођанске куће, прозори са цвећем. Такође има доста поруџбина за иконе. Урадила је досад око педесетак икона и преко три хиљаде слика. Неке од њих су отишле за Русију, Америку. Након што је један човек желео да му ослика дрвено корито које би окачио на своју веранду, још неколико муштерија је тражило исто.

rbt

Излагала је на разним манифестацијама, као што су „Сајам стваралаштва сеоских жена“ и „Баношторски дани грожђа“. Њен рад је запажен, па су је позивали да учествује у разним телевизијским емисијама. Гледаоци су је могли видети на малим екранима у „5казању“ код Боре Отића, „Центар света“ код Каменка Миленковића и у емисији „Додати живот годинама“.

Имала је одавно жељу да отвори своју галерију. Основала је удружење, под називом „Кекина етно колонија“ са циљем промоције руралног туризма и природних богатстава Баноштора. Средства која је добила су јој помогла да у подруму куће у којој живи отвори галерију, тако да заинтересовани могу доћи и погледати. Чујемо да није редак случај да људи дођу по једну а изађу са више слика. На фб страници такође је могуће видети и поручити њене слике.

За Грађански лист текст и фотографије: Ивана В.