ЧЕТВРТА ЕВРОПСКА КОНФЕРЕНЦИЈА МАЊИНСКИХ И ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас се саопштењем обратила учесницима и организаторима четврте европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима „Будућност и комуникација“, која се 26. и 27. новембра онлајн одржава у Културној станици „Свилара“ у Новом Саду.

Овогодишња конференција је уједно и девети догађај у низу ове комуникационе платформе, која на посебан начин дефинише тему прошлости и уметничког стваралаштва и посматра инспирацију као феномен који формира и мења друштво.

Поздрављајући учеснике и организаторе конференције из „Херор Медиа Понт“-а, Драгана Милошевић је истакла да је Покрајински секртаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у претходних неколико година дао снажну и континуирану подршку одржавању ових скупова и додала да ће и надаље то чинити са циљем да се о мањинским медијима, као једном од јединствених позитивних доприноса њиховом очувању, развоју и даљем напредовању – што више говори.

„У овој години, када смо због пандемије ковида 19, спречени да се суочимо у отвореном дискурсу, моја је дужност и обавеза као ресорног секретара да нагласим да ћемо ми, као и до сада, бити поуздани патнери у свим сегментима очувања традиционалних вредности мањинских медија“, истакла је Милошевићева.

Говорећи да је овогодишња конференција окупила стручна лица из света медија и културе, она је рекла да је посебно радује што се део овогодишње теме односи и на верске медије и истакла да и верски медији у свом раду доприносе у креирању свести наших грађана.

„Искористићу прилику да вас подсетим“, нагласила је секретар Милошевић, „да је Покрајинска влада преко ресорног секретаријата у континуитету сваке године за суфинансирање 22 листа чији су оснивачи су национални савети издвојила у 2018. години 275 милиона динара, да би се тај износ током наредне две године повећао за пет одсто“.

Оно што нас издваја, како је истакла, у моделима информисања на језицима националних заједница који раде у Републици Србији, па сам тим и Војводини, јесте најпозитивнији од свих модела подршке, у који су укључени и верски медији и навела да се та подршка од више од милион динара у претходне три године односи за Радио Беседу, Радио Благовесник, Радио Српски сион и Радио Марију.

На крају, секретар Драгана Милошевић је рекла да је ово уједно и прилика да се не заборави да је актуелна Покрајинска влада, на шта је изузетно поносна, покренула и завршила зграду Радио-телевизије Војводине, као покрајинског јавног сервиса са потпуно опремљеним студијима за десет мањинских заједница, док ће се радијски програми емитовати на 16 језика, што у мултинационалној регији као што је Војводина, нагласила је, сматрамо својеврсним богатством и привилегијом, која се мора неговати и чувати за будућа поколења.

У име Града Новог Сада поздравне речи упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, истичући важност одржавања оваквих скупова, који у временима која су нас задесила подсећају на важност догађаја који се баве комуникацијом, мањинским и локалним медијима.

По речима директорке „Херор Медиа Понт“-а Наташе Херор савремене копродукције различитих медијских формата такође ће бити предствљене на овогодишњој видео конференцији, као резултат различитих догађаја, као и научно виђење стања мањинских права путем медија. Како је навела, посебан акценат је стављен и на верске медије, чији рад и допринос мањинским заједницама ће бити посебно елабориран.

Овогодишња дводневна конференција окупила је велики број стручних лица из наше земље и иностранства.