ДЕЦА ЋЕ ПОНОВО ЧИТАТИ “НЕВЕН“

Поводом  обележавања 140 година од објављивања првог броја Змајевог часописа “Невен“, Новосадски дечији културни центар приредио је специјално издање часописа на 48 страница, као и изложбу насловних страна првих бројева часописа “Невен“ у галерији Центра. Изложбу и промоцију првог броја листова за децу „Невен“ и „Мали Невен“ посетио  је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Град је преузео оснивачка права над издавањем часописа “Невен“ у намери да, посредством Новосадског дечијег културног центра, удахне нови живот најстаријем листу за децу на ћирилици у Србији.  Давне 1880. године лист је основао Јован Јовановић Змај, а први број изашао је у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду. “Невен“ је обележио одрастање многих генерација и таква литература, специјализована за децу и младе је више него потребна. Сигуран сам да ће уредништво часописа успети да заинтересује читаоце и да ће бити својеврстан савезник деци током одрастања, те да ће задовољити њихове потребе за сазнавањем и откривањем новог, на адекватан начин, прилагођен њиховом узрасту и времену у којем живимо – истакао је Далибор Рожић.   

Како се чуло на промоцији, “Мали Невен“ намењен је нижим основношколским узрастима, док је тематика “Невена“ прилагођена старијим основцима. Крајем 2020. године, права издавања часописа “Невен“ и “Мали Невен“ пренета су са “Дневникa ад“ на Новосадски дечији културни центар. Оснивач “Невена“ од 1979. године, када је поново покренут, била је Аутономна Покрајина Војводина, а сада је ту улогу преузео Град Нови Сад, сместивши Змајево културно благо у своју најмлађу установу културе, Новосадски дечији културни центар.

Према речима директорке НДКЦ Александре Лукић, чика Јовин лист излазиће двомесечно, као стручна литература за децу, уз мноштво пропратних литерарних и ликовних програма.

– Наставићемо плодотворну сарадњу са међународним Фестивалом деце песника у Савином Селу, као и са свим основним школама широм Србије – поручила је Александра Лукић.