АМБАСАДОР ФРАНЦУСКE У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић и помоћник градоначелника Александар Петровић састали су се, у Градској кући са амбасадором Републике Француске Њ.Е. Жан Луј Фалконијем.

Том приликом, заменик градоначелника је изразио задовољство због посете амбасадора Републике Француске истичући да он значајно доприноси унапређењу билетералних односа Србије и Француске, али и  сарадње Града Новог Сада са француским градовима и регијама, као што је Вал д’ Оаз. Он је подсетио на то да је, у фебруару ове године, потписан Споразум о успостављању сарадње са градом Таверни,  као и да је предвиђено да, у наредном периоду слични споразуми буду потписани и са општинама Сен Лe ла Форе и Ленгуен ле Бен. 

Једна од тема била је и промена локације Француског центра у Новом Саду, будући да је садашњи објекат у Пашићевој улици реституцијом враћен у посед Српској православној цркви.

С обзиром на значај учења француског језика и ширења француске културе у Новом Саду,  представници Града су предложили да Француски центар убудуће буде у градском пословном простору, у Улици Краља Александра бр.14 који се налази у пешачкој зони, у старом језгру града и у непосредној близини седишта Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Након обиласка новог простора, Амбасадор Жан Луј Фалкони је истакао да он по свим критеријумима одговара потребама Француског центра, једног од три огранка Француског института у Србији. Он се захвалио представницима Града и изразио задовољство што ће пресељење Француског центра бити реализовано у 2021. години када се обележава 70 година рада Француског института у Србији, као и што ће тај центар у пуном капацитету учествовати у пројекту Нови Сад – Европска престонице културе 2022. године.