МИРОВИЋ: ПОЗИТИВАН ИЗВЕШТАЈ ДРИ ДРУГУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ ПОКАЗУЈЕ ДА УРЕДНО ВОДИМО БРИГУ О ЈАВНИМ ФИНАНСИЈАМА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас, уочи седнице Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, која је одржана у Скупштини АП Војводине, да је Покрајинска влада водила одговорну политику према јавним финансијама о чему, како је навео, сведочи другу годину заредом позитиван извештај Државне ревизорске институције о завршном рачуну Покрајине за 2018. и 2019. годину.

„Ово је добар повод и пример једне добре праксе који треба да послужи и другима и да посведочи да смо уредно и у складу са законом водили бригу о финансијама грађана. У односу на неко раније време учинили смо све што смо могли да кроз уредно вођење јавних финансија, али и кроз друге финансијске сегменте, направимо напредак – као што је консолидовање јавног дуга, пословање фондова чији је оснивач АП Војводина, и извршење буџета и његове намене“, изјавио је председник Мировић.

Он је истакао да се и у будућности мора водити одговорна политика, како би се оправдало поверење грађана.

„Током протекле четири године додатно смо ојачали област контроле покрајинског буџета, Службу за интерну ревизију корисника буџетских средстава АП Војводине, и унапредили квалитет извршилаца, што говори о нашем односу према финансијама и самој контроли буџета. Наставићемо са одговорним и транспарентним односном према јавним финансијама и тежићемо да ту добру праксу пренесемо и на рад локалних самоуправа“, навео је Мировић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изразио је задовољство што Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одржава седницу у Скупштини Војводине на којој ће бити представљен Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета АП Војводине за 2019. годину, јер он показује да Војводина и у овој сфери предњачи са својим учинком и приступом.

„Позитивним извештајем стављамо тачку на питање да ли је у Војводини све рађено по закону. Захваљујем и ДРИ на сугестијама које смо некада тешка срца прихватали, али смо их прихватили, те овај успех сматрам нашим заједничким учинком“, поручио је Пастор.

„Није лако добити позитивно мишљење ДРИ јер то значи да вам је пословање комплетно у складу са законским решењима и стандардима, а АП Војводина је прва добила овако позитивну оцену“, изјавила је председница Одбора за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић.

Председник Савета ДРИ Душко Пејовић подсетио је на то да је ДРИ дала два пута заредом позитивно мишљење на финансијске извештаје о контроли покрајинског буџета, истичући да је то први пут да је та институција, од почетка свог рада, дала такву оцену о неком финансијском извештају о контроли буџета.

„Сви директни корисници буџета АП Војводине радили су по закону и добили позитивно мишљење Државне ревизорске институције“, навео је Пејовић.