У ЧУРУГУ ПОЧЕЛО ПОШУМЉАВАЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЗАСАДИ ДРВО“

У оквиру пројекта „Засади дрво“, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и директор ЈП „Војводинашуме” Роланд Кокаи учествовали су у садњи дрвећа која је организована у Чуругу, у општини Жабаљ.

Тим пројектом, који Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине реализују заједно са ЈП „Војводинашуме”, планирано је да се повећа површина под шумама у војвођанским градовима и општинама и то у Суботици, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Жабљу и Житишту.

„Средства за пошумљавање у наредној години износиће 50 милиона динара, што је два и по пута више него у 2020. години. Затим, нова мера која се односи на мелиорацију деградираних шума вредна је 25 милиона динара, а повећан је и износ за расадничку производњу, на укупно 28 милиона динара“, рекао је Чедомир Божић и додао да је укупан буџет за наредну годину знатно већи од овогодишњег.

Директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи објаснио је на који начин се реализују активности у пројекту „Засади дрво“.

„Локалне самоуправе, односно месне заједнице, ловачка друштва и различите грађанске организације обраћају се нама, а ми донирамо саднице и обезбеђујемо стручну помоћ. Шумарски инжењери процењују терен на којем треба да се сади, проверавају станиште и у складу са тим почиње садња. Како нам се која локална самоуправа јави за време сезоне пошумљавања, док нема вегетације, тако и ми настојимо да што пре изађемо у сусрет“, нагласио је Кокаи.

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић захвалио је Божићу и Кокаију на томе што су ту општину уврстили у пројекат „Засади дрво“.

„Општина Жабаљ у стратешким плановима до 2030. године определила је знатан део средстава за екологију, и наш циљ је да до тада постанемо еколошка општина. Управо је овај пројекат један од сегмената тог еколошког развоја, а ми ћемо наставити да подржавамо овакве и сличне акције“, казао је Радановић.

На основу података из последње националне инвентуре шума, Војводина се убраја у најмање пошумљене регије у Европи, са само 7,1 одсто шумовитости. Посебан проблем представља то што на подручју Војводине нема довољно шумског земљишта, будући да је она доминантно пољопривредни регион. Баш зато у оквиру пројекта „Засади дрво“ Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду, заједно са ЈП „Војводинашуме“, повећавају површине под шумама у војвођанским општинама и труде се да их учине зеленијим.