ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: ЗАКОН О МУЗЕЈСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ УНАПРЕДИЋЕ РАД МУЗЕЈА

У Галерији Матице српске у Новом Саду данас је одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о музејској делатности, којој је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Доношење овог закона о музејској делатности, како је уочи почетка расправе изјавила Милошевићева, јесте веома важно за све установе културе из ове области јер ће знатно унапредити њихов рад.
„Посебно је важно да нагласимо да закон о музејској делатности до сада није постојао и зато је данас организована прва јавна расправа у Новом Саду, а наредних дана биће одржана и у Нишу и Београду. На њима учествују стручна лица која својим примедбама и сугестијама допуњују и мењају предложени нацрт“, истакла је Драгана Милошевић и додала да смо се у недостатку овог закона до сада позивали на Закон о заштити културних добара из 1994. године.

Како је навела, закон је битан и за све наше музејске јединице, јер ће дефинисати услове рада музеја и њихову делатност.

По њеним речима, у Нацрту закона о музејској делатности коначно се утврђује и матичност музеја, као прецизна одредба њиховог деловања, а посебно је значајно што је Музеј Војводине примерима своје праксе и дугогодишњег рада показао колико је битно донети, дефинисати и спроводити тај закон.

„Музеј Војводине, баш као пример добре праксе, јесте једини на територији Републике Србије, а и Републике Српске, који се бави дигитализацијом музејске грађе“, рекла је Драгана Милошевић додајући да јој је посебно драго што ће јавне расправе укључити велики број музејских сарадника, који ће овог пута имати прилику да заједно са Радном групом Министарства културе и информисања донесу овај кровни закон о музејској делатности.

Председница Радне групе Министарства културе и информисања за израду Нацрта закона о музејској делатности и управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски у уводном делу је нагласила да ће наведени законски акт уредити систем заштите и коришћења музејске грађе и да ће дефинисати вођење музејске документације, услове и начин обављања музејске делатности, структуру, организацију и надлежност музеја у Републици Србији.

Помоћници министарке културе и информисања Радован Јокић и Данијела Ванушић истакли су да је прошле године донет Закон о архивској грађи, ове године на реду је закон о музејској делатности и у наредном периоду следи доношење закона о позориштима, као и закона о кинематографији.