ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА ПОГРОМА У НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ 1942. ГОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 79. годишњице Новосадске рације на Кеју жртава рације код споменика „Породица“. Врховни рабин Србије Исак Асиел одржао је беседу и молитвени помен, а потом је у име Српске православне цркве молитвени помен и беседу одржао Његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј. Венце на споменик „Породица“ на Кеју жртава рације поред представника Града Новог Сада, положили су и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, амбасадори Израела и Мађарске, представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава Новосадске рације.

– Сви смо ми једна породица која се не окупља само у јануару – да тугује, већ која мора стално да се држи заједно, у смеху и у сузама, у добру и у злу, у здрављу и у болести. И данас смо сабрани и сложни, на месту које сведочи о фашистичком безумљу, на месту највеће новосадске туге. Баш овде, код споменика „Породица“ пре 79 година спроведен је стравичан погром над Србима, Јеврејима и Ромима, крвави пир фашиста који су затрли читаве породице.

Новом Саду је заувек остала траума, а човечанству опомена. Ако се не будемо сећали прошлости, страшна историја и још страшнији злочини се могу поновити. Злогласне Новосадске рације у којој су на стратиште одвођене читаве породице треба да се сећамо не зато да бисмо били љути и огорчени, или да бисмо на мржњу одговарали мржњом, већ да би нас то болно сећање ојачало у даљој борби против фашизма, антисемитизма, против патолошке мржње и зла. Морамо све да учинимо да се никада, али баш никада ледени дани зла не понове и зато никада нећемо дозволити да жртве једног времена зла остану невидљиве и нечујне. Нека је вечна слава свим невино страдалим у Новосадској рацији. Будимо увек свесни њихове жртве, чувајмо сећање на њих и боримо се против онога што је тада завило у црно наш лепи Нови Сад – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел говорио је о снази молитвеног сећања сликовито кроз причу која се, иако се догодила у другом временском периоду и на другом месту, не разликује од онога што се десило на Новосадској рацији. Његова беседа је послужила као опомена за будућност, у нади да никада више неће доћи до страдања јеврејског и других народа.

Његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј нагласио је да је Новосадска рација урезана у историју као велико страдање невиних људи, зверски побијених само због имена које су носили и вере коју су исповедали.

– Демонска злоба уобличена у ликовима нељуди, џелата, није могла остати скривена у леденим таласима Дунава, јер је истина непобедива и једина моћна да нас ослободи страха и заборава, али и да нас измири и сједини једне са другима. Зато су сведочанства људи из тога времена непроцењива вредност, посебно за културу сећања коју смо обавезни да негујемо и развијамо. Тиме добијамо јасну слику страдалника и они престају да буду обичне бројке сурових статистика – рекао је Епископ бачки Иринеј и поделио са присутнима једно забележено сведочење из летописа Успенске цркве у Новом Саду о мученичкој смрти једног новосадског свештеника.

Традиционално, након полагања венаца на споменик „Породица“, уз присуство војног свештеника, венац је у присуству председнице Скупштине града Новог Сада Јелене Маринковић Радомировић спуштен са брода у Дунав. Чланице Кола српских сестара су послужиле присутне колачем и кољивом, а после тога је одржан и помен жртвама на новосадској плажи Штранд код спомен-плоче. У току овогодишње манифестације „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“ биће приказани филмови „Часови персијског“ и „Живот је леп“ у Великој сали Културног центра Новог Сада, а биће одржана и Међународна онлајн конференција „Глас жене из ледене тишине“.